Skoči do osrednje vsebine

Vsebine katedre

Za obdobje:

Video reportaža: spoznajte avtorja Alexandra Wendta

Katedra za mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani se je lotila prevoda enega temeljnih del na področju discipline mednarodni odnosi (MO) – Družbena teorija mednarodne politike (1999) Alexandra Wendta. Za majhno akademsko skupnost MO v Sloveniji je ta objava v okviru Založbe FDV pomemben prispevek k razvoju lokalnega znanstvenega jezika.

16. marec 2023 | Obvestilo, Objave, Aktualno

Študenti treh slovenskih univerz sodelovali na simulaciji delovanja Evropskega sveta in Sveta Evropske unije v Bruslju (ConSIMium 2023)

2. in 3. februarja 2023 so študentje iz vseh 27 držav članic EU sodelovali pri projektu ConSIMium, simulaciji delovanja Evropskega sveta in Sveta EU v Bruslju. Študentje so prevzeli vloge odločevalcev na ravni EU in razpravljali o dveh predlogih uredb Evropske komisije, in sicer za zmanjšanje emisij CO2 za električna in lahka tovorna vozila ter za oblikovanje infrastrukture za alternativna goriva.

09. februar 2023 | Obvestilo

Učitelji s katedre za mednarodne odnose gostovali na AUI v Ifranu

V tednu med 23. in 27. januarjem 2023 je pet učiteljev s katedre za mednarodne odnose – prof. dr. Ana Bojinović Fenko, izr. prof. dr. Marko Lovec, doc. dr. Jure Požgan, doc. dr. Danijel Crnčec in doc. dr. Faris Kočan – v ovkiru programa Erasmus+ gostovalo na Al Akhawayn University v Ifranu, Maroku.

30. januar 2023 | Obvestilo

Hibridna izvedba predmeta na temo migracij z enotedenskim obiskom Francije

Med 20. in 25. novembrom je 11 študentov magistrskega programa Evropskih študij obiskalo kolege iz Univerze Picardie Jules Verne v Amiensu. Obisk je bil del skupne izvedbe predmeta na temo migracij in položaja žensk s strani Marie Ruiz (Unvierza Picardie) in Marka Lovca (UL-FDV) v zimskem semestru 2022/23.

28. november 2022 | Obvestilo, Aktualno

Nov doktor znanosti s področja mednarodni odnosi

18. novembra 2022 je bil na katedri za mednarodne odnose izveden zagovor doktorske disertacije doktorskega kandidata Srđana Orlandića.

22. november 2022 | Obvestilo, Novice

Gostujoče predavanje dr. Igorja Rogelje “Od azijskih vrednot k človekovim pravicam in posledice za mednarodni režim varovanja človekovih pravic”

V četrtek, 10. novembra 2022 je na Fakulteti za družbene vede, v so-organizaciji Katedre za mednarodne odnose in Raziskovalnega središča za Vzhodno Azijo (EARL) gostoval doc. dr. Igor Rogelja, predavatelj iz University College London.

21. november 2022 | Obvestilo

Študentska konferenca o mednarodnih odnosih (2023)

Študentsko društvo za mednarodne odnose Globallis v sodelovanju s Katedro in Centrom za mednarodne odnose Fakultete za družbene vede organizira že tretjo Študentsko konferenco o mednarodnih odnosih. Konferenca bo potekala med 4. in 5. majem 2023 v sklopu tedna Evrope.

12. oktober 2022 | Obvestilo

Prof. dr. Petra Roter izvoljena za predsednico Svetovalnega odbora pri Okvirni konvenciji Sveta Evrope za varstvo narodnih manjšin

Prof. dr. Petra Roter, ki je od 1. junija 2022 ponovno članica Svetovalnega odbora pri Okvirni konvenciji Sveta Evrope, je bila na prvem plenarnem zasedanju tega odbora neodvisnih strokovnjakov za področje varstva manjšin izvoljena za predsednico odbora za obdobje dveh let

11. oktober 2022 | Obvestilo, Novice

Dogodek ob 30. obletnici priznanja Republike Slovenije s strani Republike Avstrije

V četrtek, 6. 10. 2022, je v Veliki dvorani FDV potekal pogovor z uglednimi gosti ob 30. obletnici priznanja Republike Slovenije s strani Republike Avstrije. Dogodka so se med drugim udeležili nekateri diplomatski predstavniki v Republiki Sloveniji, strokovnjaki za mednarodne odnose, študenti naše fakultete ter zainteresirana javnost. Med drugim se je dogodka udeležila tudi večja skupina sodnikov Vrhovnega sodišča Republike Avstrije, ki je te dni na obisku v Sloveniji.

11. oktober 2022 | Obvestilo, Novice

Študentska konferenca o mednarodnih odnosih (2022)

Študentsko društvo za mednarodne odnose Globallis je v sodelovanju s Katedro in Centrom za mednarodne odnose Fakultete za družbene vede organiziralo drugo Študentsko konferenco o mednarodnih odnosih. Konferenca je potekala 4. maja 2022 v sklopu tedna Evrope.

24. avgust 2022 | Obvestilo