Skoči do osrednje vsebine

Vsebine katedre

Za obdobje:

Prof. dr. Petra Roter je bila izbrana v skupino 75 žensk, ki so igrale ključno vlogo v 75-letni zgodovini Sveta Evrope

Prof. dr. Petra Roter je bila izbrana v skupino 75 žensk, ki so igrale ključno vlogo v 75-letni zgodovini Sveta Evrope. Prof. Roter je med vodilnimi strokovnjaki_njami za upravljanje etnične raznolikosti skozi manjšinske pravice. Kot članica Svetovalnega odbora pri Okvirni konvenciji za varstvo narodnih manjšin, tudi drugič izvoljena predsednica tega nadzornega telesa neodvisnih strokovnjakov, prenaša svoje raziskovalne dosežke in strokovno znanje v prakso - tako v skoraj 40 državah pogodbenicah te edine mednarodne multilateralne pogodbe o varstvu manjših kot tudi v drugih mednarodnih institucijah (redno sodeluje z Visokim komisarjem za narodne manjšine pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi kot tudi s Organizacijo združenih narodov, in sicer s Posebnim poročevalcem za manjšinska vprašanja, sopredsedovala pa je tudi Forumu za manjšinska vprašanja).

17. junij 2024 | Obvestilo, Novice

Mednarodna štipendija nemškega zveznega parlamenta 2024

Nemški zvezni parlament že več let podeljuje Mednarodne parlamentarne štipendije (IPS) za mlade absolvente visokih šol. Le-ti naj bi dobili priložnost, da spoznajo nemški parlamentarni sistem v teoriji in praksi. Slovenija se je tega programa prvič udeležila leta 2001.

17. junij 2024 | Aktualno, Možnosti za delo in študij, Novice

Gostujoče predavanje prof. dr. Christiana Bellaka glede bilateralnih investicijskih pogodb

22. maja 2024 se je odvilo gostujoče predavanje prof. dr. Christiana Bellaka glede bilateralnih investicijskih pogodb na primeru Brazilije in Kitajske. Izsledke predavanja so na voljo v nadaljevanju v angleškem jeziku.

23. maj 2024 | Obvestilo, Aktualno, Novice

Kratka podcast oddaja EU!radia s prof. dr. Ano Bojinović Fenko ob 20. obletnici članstva Slovenije v Evropski uniji

Prof. dr. Ana Bojinović Fenko je ob 20. obletnici članstva Slovenije v Evropski uniji spregovorila za oddajo EU!radio. Vabljeni k poslušanju!

20. maj 2024 | Obvestilo, Aktualno, Novice

Obisk študentov mednarodnih odnosov na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije

V torek, 16. aprila 2024, so študenti 2. letnika Mednarodnih odnosov in izmenjalni študenti programa Erasmus+ v okviru predmeta Zunanja politika obiskali prostore slovenskega Ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

26. april 2024 | Obvestilo, Novice

Slovenski študentje na simulaciji delovanja Evropskega sveta in Sveta Evropske unije v Bruslju

Tudi letos so študentje treh slovenskih univerz sodelovali na simulaciji Evropskega sveta in Sveta Evropske unije v Bruslju – ConSIMium 2024. Simulacije, ki je potekala 8. in 9. aprila 2024, se je udeležilo po 6 študentov iz vsake izmed 27 držav članic EU.

22. april 2024 | Obvestilo, Novice

Gostovanje prof. dr. Rainerja Liedtkeja z Univerze v Regensburgu

Na magistrskih programih Evropske študije in Mednarodni odnosi smo 10. aprila 2024 v okviru Erasmus izmenjave gostili prof. dr. Rainerja Liedtkeja z Univerze v Regensburgu, ki je strokovnjak za evropsko zgodovino 19. in 20. stoletja.

17. april 2024 | Obvestilo, Aktualno, Novice

Udeležba na 65. letni konferenci International Studies Association (ISA)

Članice Centra za mednarodne odnose asist. Ajda Hedžet, asist. Melika Mahmutović in prof. dr. Ana Bojinović Fenko so se od 2. do 6. aprila 2024 udeležile letne konference ISA v San Franciscu.

09. april 2024 | Obvestilo, Aktualno, Novice

Trajnostni razvoj in strateško načrtovanje: študija primera rabe umetne inteligence za pripravo izhodišč za podnebno nevtralno mesto do leta 2030 (AI@MissionCities)

V zimskem semestru 2023/2024 se je uspešno izvedel študentski projekt za trajnostni razvoj z naslovom »Trajnostni razvoj in strateško načrtovanje: študija primera rabe umetne inteligence za pripravo izhodišč za podnebno nevtralno mesto do leta 2030 (AI@MissionCities)«.

09. april 2024 | Obvestilo, Objave, Novice

Gostovanje prof. dr. Bernharda Stahla z Univerze v Passau

Od 4. 3. do 20. 3. 2024 je na katedri za mednarodne odnose UL FDV gostoval prof. dr. Bernhard Stahl z Univerze v Passau. Med drugim je izvedel naslednja predavanja pri predmetih Zunanja politika, Svetovna politika in Evropska unija kot globalni akter.

28. marec 2024 | Obvestilo, Objave, Novice