Skoči do osrednje vsebine

Študentje programa Politologija – Primerjalne javne politike in uprava sodelovali na EuroSim simulacijah 2023


Med 4. in 7. januarjem 2023 so se študentje programa Politologija – Primerjalne javne politike in uprava udeležili dogodka EuroSim – simulacij odločanja na ravni EU. 
Simulacije EuroSim, ki v sodelovanju med evropskimi in ameriškimi univerzami potekajo že od leta 1988, so bile letos organizirane na University of South Wales v Newportu. Simulacij se je udeležilo več kot 130 študentov iz 17 različnih univerz. V obdobju štirih dni so študentke in študentje zasedali v okviru Evropskega sveta, Sveta Evropske unije in v odborih Evropskega parlamenta, delovali v vlogi predstavnikov Evropske komisije, lobistov in predstavnikov nevladnih organizacij ter novinarjev in upravljavcev družbenih medijev, ki so medijsko spremljali in pokrivali dogodek. Študentke in študentje so razpravljali o ustanovitvi socialnega sklada za spopad s podnebnimi spremembami (Social Climate Fund). Poleg vzpostavljenih novih poznanstev so študentje pobliže spoznali delovanje institucij in procesov odločanja v EU ter pridobili veščine javnega nastopanja, razpravljanja in pogajanj. 
Pod mentorstvom prof. dr. Damjana Lajha in izr. prof. dr. Mete Novak so se EuroSim simulacij prvič udeležili tudi študentje Univerze v Ljubljani, Fakultete za družbene vede: Barbara Brkovič (v vlogi finske predsednice vlade Sanne Marin), Rok Kofol (v vlogi češkega predsednika vlade Petra Fiale), Eva Pupis (v vlogi češke ministrice za okolje Anne Hubáčkove) in Anastasija Vraniškoska (v vlogi finske državne sekretarke na Ministrstvu za okolje in podnebne spremembe Terhi Lehtonen), vsi študentje študijskega programa Politologija – Primerjalne javne politike in uprava. Naša študentka Anastasija Vraniškoska je prejela nagrado za najboljšo razpravljavko v Svetu Evropske unije, za kar ji iskreno čestitamo!
Udeležba na dogodku je bila omogočena ob podpori Katedre Jean Monnet PolEU (nosilec prof. dr. Damjan Lajh) in Jean Monnet modula BuildEU (nosilka izr. prof. dr. Meta Novak), ki se izvajata v okviru Centra za politološke raziskave. 

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 20. januar 2023 | v kategoriji: Obvestilo