Špela na izmenjavi na Marmara Üniversitesi v Istanbulu, Turčija


Študijske izkušnje

Z željo po odkrivanju nove kulture, spoznanju novih ljudi in hrepenenja po novih doživetjih, znanjih in izkušnjah sem se odločila za študijsko izmenjavo v 4. letniku študija politologije – smeri APJU. Čeprav Turčija ni bila moja prva izbira in sem bila sprva malce negotova zaradi odzivov bližnjih »pa ja ne v Turčijo!«, se je moja naključna izbira te države na koncu izkazala za super petmesečno izkušnjo, na kateri sem marsikaj zanimivega doživela in se tudi  naučila v/o življenju. 

O mestu

Istanbul je največje turško mesto z veličastno zgodovino, o čemer pričajo že njegova mnoga imena. Je eno najstarejših mest na svetu, ki je bilo znano pod imenom Bizanc v času antične Grčije, kasneje kot Konstantinopel (slovensko Carigrad), ko je bilo glavno mesto Bizantinskega cesarstva, nazadnje pa ga je Atatürk preimenoval v İstanbul, kot ga danes imenujejo domačini.

Mesto na sedmih gričih, kot radi poimenujemo Istanbul, leži na severozahodu Turčije, ob Bosporski ožini in je edino mesto na svetu, ki leži med dvema kontinentoma - Evropo in Azijo. Tukaj se srečuje staro in novo, zahodna in vzhodna civilizacija in mnogo kultur.

Samo mesto je ogromno, saj se razteza na 1,830.92 km2 in naj bi imelo kar 12-15 milijonov prebivalcev. Sama  še danes malce v šali pripovedujem, da je Istanbul pravi orientalski London. Ima pravzaprav vse, kar imajo velike evropske prestolnice, posebno čarobnost pa mu daje lega ob Črnem in Marmarskem morju.

Ljudje

Turki so po mojih izkušnjah prijazni ljudje, vedno pripravljeni pomagati. Morda se morajo predstavnice nežnejšega spola na začetku le malce navaditi, da so vedno v središču pozornosti, saj Turki dojemajo evropske svetlopolte ženske, kot zanimivost in jih občudujejo. Nikakor ne vzemite njihovega strmenja za slabo. V Turčiji sem v petih mesecih bivanja spoznala kar nekaj čudovitih ljudi, s katerimi sem se spoprijateljila in še danes po treh letih ohranjam stik  z njimi.

Turščina

… je zanimiv, a težak jezik. Sama sem se naučila le nekaj osnovnih fraz, ki jih potrebuješ vsakodnevno v trgovini, na tržnici, v lokalu ali na avtobusu. Se pa turščine lahko učiš tudi kot izbirni predmet na fakulteti.

Namestitev

Namestitev je mogoča tudi v kampusih – v študentskih domovih, a se večina študentov odloči, da si bodo stanovanje poiskali sami izven kampusa.  

Nekaj zlatih pravil glede iskanja namestitve v Turčiji:

 • dobro se je že vnaprej pozanimati, kje leži fakulteta, ki si si jo izbral. Fakulteta za ekonomijo in upravne vede leži na azijski strani Istanbula, in po večini študenti te univerzije živijo tudi na tej strani. Vsakodnevna vožna s trajektom z evropske na azijsko stran bi vam vzela preveč časa.
 • pozanimajte se vnaprej, kateri predeli veljajo za bolj »varne« in lepše predele. V mojem primeru sta to predela Kadıköy in  Üsküdar, ki sta malce bolj oddaljena, vendar še vedno dovolj blizu fakultete.  Sama sem živela v stanovanju v predelu Kadikoya/Acibadem, kjer je lepa soseska in sem imela 20 minut vožnje z mini busom do kampusa.
 • Priporočljivo je, da že predno odpotujete v Istanbul pregledate razpoložljiva stanovanja za namestitev. Ponudbo lahko preverite na: http://istanbul.tr.craigslist.com.tr/. Vnaprej si izberite primerna  stanovanja in kontaktirajte lastnika ter izvedite čim več podrobnosti. Dogovorite se, da si boste ogledali stanovanje, ko prispete v samo mesto. Ne plačujte vnaprej nobenih varščin, saj si morate stanovanja prej ogledati. Slike so lahko zavajajoče.
 • odpotujte v Istanbul kakšen teden pred začetkom predavanj, da si medtem uredite namestitev. Za vmesni čas si rezervirajte sobo v kakšnem hostlu in namenite prve dneve iskanju stanovanja oz. ogledom stanovanj, za katere ste se dogovorili.
 • Stanovanja v Istanbulu so po večini res ogroma – večsobna, v dveh nadstropjih, zato je dobro, da iščete stanovanja, ki iščejo kakšnega cimra, ali da se vas kar več dogovori za bivanje v enem stanovanju.
 • Stanovanja in cene so različne: od majhnih s slabim ogrevanjem in slabšo opremo, do boljših stanovanj. Sama sem imela precej sreče s izborom stanovanja, saj je bilo prvo stanovanje, ki sem si ga šla pogledati odlično za precej nizko ceno. V stanovanju sem bivala s tremi turki, italijanko, nemko ter še eno slovenko.
Stroški bivanja

Za  sobo skupaj s stroški sem plačevala 150 TRY na mesec, kar je bilo zelo ugodno. Kljub prepričanju, da je Turčija zelo poceni, sem sama kar precej zapravila za življenje v Istanbulu. Povprečno sem zapravila kar 500 - 700 EUR na mesec. Je pa res, da sem si privoščila tudi izlete v druge dele Turčije – v Antalyjo, Eskisehir, Burso, Buyukado…

Hrana

V Turčiji ob vsaki uri najdeš kje kaj dobrega za pojest. V kampusu je na voljo študentska menza in restavracije, kjer so obroki kar ugodni. Drugod po mestu najdeš tudi velike prehranske verige kot so McDonalds, Pizza Hut, Kentucky Fried Chicken in druge. Sama sem raje poiskala turško hrano v kakšni majhni restavraciji: pide (podobno pizzi), simit (okroglo pecivo iz kruha s sezamom), köfte (mesne kroglice), gözleme (podobno palačinki, polnjena s sirom, mesom, špinačo..), börek, odlične turške slaščice, sütlaç (rižev puding), itd. Na splošno je Turčija s svojo raznoliko hrano pravi raj za sladokusce in gurmane.

Prosti čas in obštudijske dejavnosti

Prostega časa je bilo kar nekaj in Istanbul vam ponuja ogromno različnih možnosti preživljanja prostega časa: igranje tavle ob čaju, obiski koncertov, nočnih klubov, kina, umetniških predstav idr.

O fakulteti in naboru predmetov

Univerza Marmara je druga največja univerza v Turčiji. Ima več kot 50.000 študentov in 12 kampusov po celem mestu. Sama sem obiskovala Fakulteto za ekonomijo in upravne vede – oddelek Politologija in mednarodni odnosi, ki se nahaja v glavnem kampusu Goztepe. Skoraj vsi predmeti na tem oddelku potekajo v angleškem jeziku. Sama sem bila pri izbiri predmetov precej omejena, saj v 4. letniku nismo imeli veliko izbirnih predmetov, tako, da sem morala tudi na fakulteti v Istanbulu izbrati primerljive predmete, ki bi bili priznani tudi s strani domače fakultete. Pri naboru predmetov svetujem, da se predhodno posvetujete z domačimi profesorji, da vam bodo priznali predmet, ki ga boste opravili v tujini.

Sam kampus ima kar nekaj lepih stavb, same učilnice pa so precej skromno opremljene in stare.

Ostali koristni napotki

 • Atatürk, ki je bil prvi predsednik sodobne Turčije, je še danes povsod po državi zelo spoštovan. Povsod, tudi v učilnicah visijo njegove slike, zlate podobe, postavljeni kipi idr. V javnosti je potrebno biti spoštljiv do njegovih podob in imena.
 • Denar lahko brez problema dvigujete z navadno maestro kartico na vseh bankomatih po mestu.
 • Ko v Turčiji bivate dalj časa, si tudi tam uredite sim kartico turškega operaterja – na primer Türk Telekom. Po enem mesecu namreč vaša slovenska sim kartica ne bo več delovala.
 • Študentje imajo s študentsko kartico kar nekaj ugodnosti po Turčiji: cenejše vstopnice v muzeje, galerije, cenejši prevoz z avtobusi idr.
 • Turški promet je pravi kaos. Bodite pozorni, kje hodite. Rdeče luči in prehodi za pešče tam ne veljajo, saj vsi vozijo malce po svoje.
 • Povsod po Turčiji imajo na določen dan bazarje, ki so namenjeni lokalnemu prebivalstvu. Pozanimajte se, na kateri dan je bazar in nakupujte tam, saj so tam cene nižje, kot v evropskem delu Istanbula, ki je bolj turističen (Taksim). V Kadıköyju je znan Sali Pazari (torkov bazar), kjer lahko kupite vse od hrane, do obleke idr.
 • Za pristno izkušnjo turške kulture se družite tudi s turškimi študenti, ki vas bodo zagotovo prijazno sprejeli medse.
 • Če vam študij dopušča prosti čas namenite tudi spoznavanju ostalih delov države. Avtobusi so dokaj ugodni, imate pa tudi organizirane izlete s turističnimi agencijami. Predlogi: Cappadocia, Antalyja, Eskisehir, Izmir… Je pa tudi ogromno stvari za videti v samem Istanbulu.

Osebni vtis

Sama sem v Istanbulu najbolj uživala  ob tradicionalnem turškem zajtrku, ki tam nikakor ne sme manjkati, popoldanskem pitju turškega čaja in igranju tradicionalne igre imenovane tavla, vožnji s trajektom ob sončnem zahodu in pogledu na »ognjeni« Sultanahmet, ob zabavnem barantanju na tržnicah, ki so bolj kot turistom namenjene lokalnemu prebivalstvu, in klepetanju s prijaznimi domačini, če bi se lahko tako rekli moji takrat »polomljeni« turščini, ko sem poskušala nekaj razložiti. Prav ljudje s svojo prijaznostjo dajo piko na i temu čarobnemu mestecu na »dveh celinah«.

Zanimive povezave

Univerza Marmara: http://www.marmara.edu.tr/

Fakulteta za ekonomijo in upravne vede : http://iibf.marmara.edu.tr/EN

O Istanbulu : http://www.caranduser.com/sl/prosti-cas/izleti/istanbul.html

ŠpelaNazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 11. februar 2013 | v kategoriji: Vtisi iz tujine