Skoči do osrednje vsebine

Ob kulturoloških 30: Filmski večer na FDV, 8. 5. 2024


Oddelek za kulturologijo, ki vstopa v 30. leto svojega obstoja, in Piflarski krožek, ki zaključuje letošnjo serijo bralnih srečanj, vabita na filmski večer, ki bo potekal v sredo, 8. maja v Akademski čitalnici Aleša Debeljaka, s pričetkom ob 17.30. uri. Za prigrizke ter (bolj ali manj) osvežilne pijače bo poskrbljeno.

Film Možje na soncu (1972) se dogaja na ozemlju Palestine in Iraka, posnet pa je bil v Siriji pod taktirko egiptovskega režiserja Tewika Saleha. Zavoljo implicitnih kritik tedanjim arabskim vladam, je bilo njegovo predvajanje v več arabskih državah sprva prepovedano.

Dogajanje filma sledi knjižni predlogi novele Rijāl fī al-Shams / Možje na soncu (1963) palestinskega pisatelja in političnega aktivista Ghassana Kanafanija, ki prikazuje zgodbo treh beguncev nekaj let po nakbi, tj. vojni l. 1948 in začetkom množičnega razseljevanja, izgonov in razlastninjenja palestinskega prebivalstva. Film bo tako prikazoval popotovanje treh različnih značajev skozi puščavo, v Kuvajt kot obljubljeno deželo tistega časa; zaplete in peripetije pa bodo prevevale eksistencialne in eksistencialistične prvine.

Projekciji bo sledil pogovor z gostjo Ano Tasič, diplomantko mednarodnih odnosov, magistrico človekovih pravic in članico Gibanja za pravice Palestincev, ki je nekaj časa živela na Zahodnem bregu.

Še enkrat vljudno vabljene!

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 30. april 2024 | v kategoriji: Obvestilo, Aktualno