Izšla knjiga Jezik dotika: lingvistični vidiki v haptičnih študijah, ur. doc. dr. Mirt Komel


mirt komel - language of touchPri prestižni mednarodni založbi Bloomsbury press, ki izdaja tako leposlovje kot znanstveno literaturo, je sveža iz tiska prišla znanstvena monografija Language of Touch: Philosophical Examinations in Linguistics and Haptic Studies, ki jo je uredil naš sodelavec Mirt Komel v okviru projekta “Jezik dotika: lingvistični vidiki v haptičnih študijah”, sofinanciranega s strani ARRS v sklopu posebne komplementarne sheme ERC.

Knjiga ponuja poglobljeno analizo razmerja med dotikom in jezikom skozi serijo filozofskih, lingvističnih, psihoanalitskih, antropoloških in kulturoloških prispevkov domačih in tujih avtorjev, s čimer na izviren način revitalizira emergentno disciplino haptičnih študij. Na bolj temeljni teoretski ravni pa knjiga ponuja stičišče med (post)strukturalistično in fenomenološko paradigmo tako, da se opira na avtorje kot so Hegel, Marx, Lacan, Derrida, Nancy. Avtorji knjige se namreč sprašujejo, kako je mogoče misliti ne samo način, kako je dotik strukturiran preko jezika, pač pa tudi kako sam dotik učinkuje na jezik.

“Haptolingvistika je beseda, ki jo bomo morali dodati v svoj vokabularij.”

(Mladen Dolar)

“Intriganten in miselno provokativen izbor esejev, ki nas na izviren in prepričljiv način vabi, da nanovo mislimo jezik in dotik.“

(Rebecca Comay)Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 21. januar 2019 | v kategoriji: Obvestilo