Skoči do osrednje vsebine

Filmska projekcija in pogovor ob filmu na FDV, 8. 5. 2024


Ob vstopanju v 30-letnico Oddelka za kulturologijo in ob zaključku letošnje izvedbe Piflarskega krožka je v sredo, 8. 5. 2024, v Akademski čitalnici Aleša Debeljaka potekal Filmski večer. V luči aktualnih dogodkov smo si pogledali film Možje na soncu (Tewik Saleh, 1972), ki sledi knjižni predlogi novele z istim naslovom izpod peresa palestinskega pisatelja in političnega aktivista Ghassana Kanafanija. Film pripoveduje zgodbo o treh Palestincih, o pripadnikih različnih generacij, ki hočejo prebegniti v Kuvajt – vsak zaradi drugačnih osebnih okoliščin, vsi zaradi nevzdržnosti bivanja na domačih tleh in želje po človeka vrednem življenju. Film  tematizira doživljanje nakbe l. 1948, trajni pregon Palestincev, ki predstavlja vzok eksistenčne in eksistencialne bede treh protagonistov.  

Filmski projekciji je sledil izčrpen in odkrit pogovor z Ano Tasič. Diplomantka mednarodnih odnosov, magistrica človekovih pravic in članica Gibanja za pravice Palestincev, ki je nekaj časa tudi sama živela na Zahodnem bregu, je v pogovoru z asistentko Maruško Nardoni osvetlila zgodovino palestinskega ljudstva, ključne točke sodobnega aparthaida in okupacije, ki jo izvaja država Izrael, ter pozicijo in vlogo mednarodne skupnosti in mednarodnega prava pri dejanjih etničnega čiščenja in kaznovanja genocidov.

Hvala vsem, ki ste se nam pridružile_i in poskrbele_i, da bralni krožek in filmski večeri ostajajo del kulturološke tradicije, so angažirani in pomenljivi. S skupnimi branji, ogledi filmov in pogovori bomo ponovno nadaljevale_i v naslednjem študijskem letu. Vse študent(k)e (in študent(k)e po srcu), ki vas zanima filmska kritika, obenem vabimo, da nas kontaktirate, če želite prejemati obvestila o razvoju filmskega krožka in drugih poslastic za filmofil(k)e. 

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 15. maj 2024 | v kategoriji: Aktualno, Vtisi