Skoči do osrednje vsebine

Vsebine katedre

Za obdobje:

MEMPOP “Nalaganje zaključeno”: Predstavitev aktualnih raziskav in prihodnost regionalne kulturologije

Na dvodnevni mednarodni delavnici MEMPOP Loading: Popularna kultura, spomin in kulturne študije v regionalni perspektivi, ki je potekala 6.-7. junija 2024 na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, so udeleženke_ci predstavili aktualne raziskave ter poudarili potrebo po širjenju raziskovalnih področij, ki obravnavajo sodobne popularne kulture. Delavnica se je zaključila s pobudo za vzpostavitev regionalne mreže, ki združuje kulturologe in kulturologinje v Srednji in Jugovzhodni Evropi.

11. junij 2024 | Aktualno, Projekti, Vtisi

MEMPOP Loading: Popularna kultura, spomin in kulturne študije v regionalni perspektivi, FDV, 6. in 7. 6. 2024

Dvodnevni dogodek, organiziran v okviru 30. obletnice Oddelka za kulturologijo, ponuja raziskovalkam_cem popularne kulture in kolektivnega spomina iz srednje in jugovzhodne Evrope platformo za razpravo o svojih tekočih raziskavah o popularni glasbi, filmu, muralih in grafitih ter videoigrah kot mnemoničnih medijih, usidranih v kompleksne konfiguracije ljudi, tehnologij, politik in trgov.

21. maj 2024 | Obvestilo, Vtisi iz tujine, Aktualno, Projekti, Povezave

Filmska projekcija in pogovor ob filmu na FDV, 8. 5. 2024

Prejšnjo sredo (8. 5.) je v Akademski čitalnici Aleša Debeljaka potekala filmska projekcija 'Možje na soncu' (1972), ki se je nato sklenila s pogovorom z Ano Tasič. Dogodek je bil organiziran ob zaključku bralnih srečanj Piflarskega krožka, v isti sapi pa je zaznamoval tudi vstop v 30. obletnico Oddelka za kulturologijo. Skratka, kulturološki večer, posvečen Palestini, umetnosti in aktivizmu,

15. maj 2024 | Aktualno, Vtisi

Vabilo Zavoda Bunker: predstava ICH KANN NICHT ANDERS, 18. in 19. 5. 2024

Zavod Bunker ta vikend vabi študentke in študente kulturologije na predstavo v Dvorani Športnega društva Tabor.

15. maj 2024 | Aktualno

Izjava podpore Oddelka za kulturologijo, 10. 5. 2024

Oddelek za kulturologijo Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani izraža javno podporo zasedbi prostorov Fakultete za družbene vede, ki so jo študentje_ke izvršili_e v sredo, 8. maja 2024, in se pridružuje zahtevam, ki jih usmerjajo na univerzo in fakulteto.

11. maj 2024 | Obvestilo, Aktualno

Ob kulturoloških 30: Filmski večer na FDV, 8. 5. 2024

Vabljene na ogled filmske projekcije 'Možje na soncu ' (1972) ter na pogovor o(b) filmu z gostjo Ano Tasič, magistro človekovih pravic ter članico Gibanja za pravice Palestincev. Dogodek bo potekal v Akademski čitalnici Aleša Debeljaka, s pričetkom ob 17.30 uri.

30. april 2024 | Obvestilo, Aktualno

Vabilo Kinadvor k sodelovanju v programih mladih občinstev

Posredujemo vabilo Kinadvor, ki je na svoji spletni strani objavil poziv k sodelovanju v programih mladih občinstev. Sodelovanje je primerno za vse kulturologinje, ki jih zanimajo delovne izkušnje na področju filmske vzgoje v programih za mlada občinstva ali pa v tem šolskem letu opravljajo predmet Kulturološki praktikum oz. obvezno prakso.

10. april 2024 | Obvestilo, Aktualno, Zaposlitev, Možnosti za delo in študij

Gostujoče predavanje 'Narrative Education for Sustainable Development: Storytelling as a Method to Initiate Innovative, Critical Classroom Discussions on Citizenship and Social Values' na FDV, 11. 4. 2024

Vabljeni na gostujoče predavanje dr. Sally Windsor in dr. Olofa Francka (Oddelek za pedagoške, kurikularne in strokovne študije, Univerza v Gothenburgu), ki bo potekalo v četrtek, 11. aprila, znotraj termina rednih predavanj predmeta 'Napredne tehnologije in transhumanistične družbe prihodnosti'.

07. april 2024 | Obvestilo, Aktualno, Projekti, Mobilnost

Bralni krožek: monografija 'Ten Myths About Israel' na FDV - 7. 3. 2024

Študentsko kulturološko društvo Kult.co obuja niz bralnih srečanj v sklopu Piflarskega krožka, izbrano čtivo za letni semester pa predstavlja monografija izraelskega zgodovinarja in politologija, Ivana Pappéja. Z uvodnim srečanjem pričnemo 7. marca ob 18. uri v Akademski čitalnici Aleša Debeljaka. Vsa nadaljnja srečanja se bodo zvrstila v marcu in aprilu (vsak drugi in četrti četrtek ob isti uri) ter zaključila maja, s filmsko projekcijo.

04. marec 2024 | Obvestilo, Aktualno

Zimska šola UL 'Glasovi Ukrajine', 21.-23. 2. 2024

Vabljeni na trodnevni dogodek, ki ga s pomočjo partnerjev organizirata Univerza v Ljubljani in UDESIN. Program je razgiban ter bo potekal na več lokacijah: v Mestnem muzeju Ljubljana, v Atriju ZRC SAZU ter v Kinoteki.

22. februar 2024 | Obvestilo, Vtisi iz tujine, Aktualno, Izdelki študentov, Predavatelji