Skoči do osrednje vsebine

Neja na izmenjavi na Univerzi Anadolu, Turčija


Študijske izkušnje

»TŰRKIYE? HAYDİ GİDELİM!«

(»Turčija? Gremo!«)

Če želiš doživeti študentsko izmenjavo v pravem pomenu, je Anadolu University izbira zate. Ne le, da prideš nazaj poln novega in praktično usmerjenega znanja, temveč se vračaš tudi z nahranjeno kulturno dušo, razblinjenimi predsodki in širokim pogledom na svet. Turčija se morda zdi kot drzen izziv nečesa avanturističnega, eksotičnega in skrajno kulturno konzervativnega, vendar lahko iz lastne izkušnje zatrdim, da gre za mnogo več. Po šestih nepozabnih preživetih mesecih življenja v anatolskem mestecu Eskisehir ter mnogih potepanjih drugod po državi, lahko povem, da ti Turčija, kljub občasnim neprijetnim pripetljajem, enostavno zleze pod kožo!

O mestu

Eskisehir leži v pokrajini Anatolija, na robu zahodno-centralne Turčije. Celotno mesto preveva vsesplošno študentsko vzdušje, saj poseduje kar dve univerzi in s tem tudi tri študentske kampuse. Še pred nekaj desetletji je veljalo za manjše podeželsko mestece, medtem ko se je z ustanovijo prve univerze in s tem tudi izgradnjo kampusa razvoj mesta začel strmo vzpenjati. Danes je v porastu je predvsem gradnja večstanovanjskih blokov (zatorej poceni namestitev ni problem), nakupovalnih središč (npr. Espark kot tretje največje nakupovalno središče v Turčiji) in ostale infrastrukture. Razdalje znotraj mesta so kratke, na dosegu hoje, možna pa je tudi uporaba izredno pogostega javnega tramvaja (2 liniji, cena ene vožnje je za študente 0,80 YTL – 1€ je bil 2,10 YTL v 2008), manj uporabnih linij mestnega avtobusa (enaka cena kot za tramvaj) ter taksi (odvisno, vendar ceneje kot pri nas). Varnost je na dokaj visokem nivoju– posebno zavarovana so nakupovalna središča, kjer je na vsakem vhodu postavljena kontrola kovinskih predmetov, prav tako pa pogosto kroži policijska patrulja. Še posebej strogi center, s številnimi mostovi čez reko močno spominja na Ljubljano. Hitro se pridobi tudi občutek domačnosti, saj je mesto manjšega obsega, pogosto srečevanje znancev na ulicah pa povsem vsakdanja praksa. Popolnoma vzljubiti mesto je torej neizogibno.

Namestitev

Za namestitev Erasmus študentov je poskrbljeno s strani Mednarodne pisarne. Študentski domovi niso najbolj blesteča in priljubljena stran Eskisehirja, zatorej vsak študent na izmenjavi biva izven kampusa (na kampusu prebivajo le profesorji in ostalo osebje) v podnajemniškem stanovanju skupaj z dodeljenim turškim »kanko« (tur. prijatelj). Razlog tega ne tiči le v dejstvu, da je potrebno v prvih nekaj tednih urediti velik kup birokratskih postopkov, ob čimer je angleški jezik neznanka, temveč je s tem dosežena tudi večja integracija tujega študenta v samo turško kulturo – jo spozna »iz prve roke«. Osebno se mi zdi vrsta take namestitve zelo na mestu, saj so v drugih državah študentje na izmenjavi veliko bolj izolirani od ostalih domačih študentov, načina življenja in same kulture države. Prav tako pa je pomirjajoče, da imaš že ob prihodu v tujo državo na voljo nekoga na katerega se lahko obrneš za pomoč. Gostoljubnost Turkov je namreč neizpodbitna. Še posebej mladi se radi družijo s tujci, tako da se krog prvih turških prijateljev hitro širi.

Na voljo je tudi alternativna možnost, kjer si tuji študentje sami poiščejo namestitev, vendar slednje ne bi priporočala.

Stroški bivanja

Najemnine so v primerjavi s Slovenijo veliko nižje. Te se gibljejo nekje med 90 – 150 YTL. Prav tako stroški stanovanja, z izjemo ogrevanja na plin, ki je še posebno v zimskim mesecih izredno drago, so bolj »drobiž« kot kaj drugega.

Tudi hrana predstavlja nižji strošek kot pri nas. Namreč v Eskisehirju je, z izjemo nakupovalnih središč, težko dobiti »zahodnjaško« hrano. S tem je torej potrebno vzeti v zakup spoznavanje odlične turške kulinarike, ki je mnogo več kot nam znani »burek« in »kebab«. Možnost obrokov je bodisi v študentski menzi na kampusu (tedenska »karta« za 5 kosil stane 5 YTL) bodisi v manjših samopostrežnih restavracijah v neposredni bližini kampusa in drugod po mestu (1 YTL na jed – od predjedi, glavnih jedi, prilog do sladic). Alternativna kuha doma je prav tako ugodna. Na voljo so nizko cenovne trgovinske verige (npr. BIM), za nakup raznolikega sadja in zelenjave pa tedenski »pazar« (tur. tržnica).

Socrates Erasmus štipendija je bila tako v mojem primeru več kot dovolj za pokrivanje stroškov bivanja.

Prosti čas in obštudijske dejavnosti

Eskisehir je mesto s študentskim utripom, kar se odraža v dejstvu, da se vsak dan v tednu »kaj dogaja«. Na voljo je veliko manjših lokalov in nočnih klubov, kjer ne manjka tudi rednih koncertov v živo. Na Yunus Emre kampusu, ki je last Anadolu University, so na voljo tudi različne gledališke in glasbene predstave, umetniške razstave, tečaji, festivali ipd.

Prav tako je poskrbljeno je za športne dejavnosti – bodisi znotraj obeh univerz na dveh različnih kampusih (telovadnice, tekaške steze, teniška in nogometna igrišča, bazen) bodisi v centru mesta (joga in plesni studii, fitnes centri).

Posebno v zimskem semestru je na voljo kar nekaj prostih dni, ki jih lahko izkoristite za krajše izlete (npr. Bursa – 1h in pol, Ankara – 3h, smučarsko središče Uludağ 2h in pol), pa tudi za daljša potovanja po državi. Do vseh večjih mest po Turčiji je moč priti iz glavne železniške in avtobusne postaje na obrobju Eskisehirja. Železnica pride v poštev le za severozahodni del (npr. Istanbul – 6 ur), avtobusi pa te pripeljejo kamorkoli po Turčiji (npr. Antalya – 14 ur).

O fakulteti in naboru predmetov

Anadolu University obsega 7 visokih šol in akademij ter 11 fakultet. Med slednje spada tudi, za našo študijsko smer zanimiva, Faculty of Communication Sciences, katero sem obiskovala tudi sama. Na voljo so sledeči oddelki: Advertising and Public Relations, Journalism, Communication ter Cinema and Television. Ker gre za najbolj ugledno fakulteto znotraj svoje stroke v državi (posebno program Advertising and Public Relations), je nabor predmetov pester, način študija pa je na relativno visoki in težavni stopnji. Predavanja po večini potekajo v angleškem jeziku za vse študente, število študentov na predmet je manjše, interaktivnost višja, sprotno delo obsežnejše ter najpomembneje, predavanja so popolnoma usmerjena v praktično znanje. Prednost, ki je v veliki meri pripomogla tudi k moji odločitvi študija na Anadolu University, so predmeti, ki se na naši fakulteti (še) ne izvajajo, kot so npr. Advertising Design, Creativity in Advertising, Copywriting, Media Planning, Brand Communication Management, International Advertising and Public Relations, Web Design in Advertising, Presentation Techniques, Photography, Visual Composition itd.

Ostali koristni napotki

Dobro je vedeti, da v Turčiji veliko stvari poteka drugače kot smo jih morda vajeni. Predvsem začetna birokracija zna načeti kar nekaj živcev. Pridobiti boste morali plačljivo dovoljenje za začasno prebivališče (približno 75 YTL), ki služi kot »podaljšek« brezplačne študentske vize, pridobljene na turški ambasadi doma. Slednja namreč velja le za enkratni vstop v državo, z dovoljenjem začasnega prebivališča pa boste imeli zagotovljen neomejen izstop in vstop v državo. V nasprotnem primeru vas poleg denarne kazni, čaka tudi prepoved vstopa v državo od treh do sedem let.

Slovenski telefon bo po mesecu dni nehal delovati (strog državni nadzor nad črnim trgom preprodaje mobilnih telefonov), zatorej vam preostane bodisi registracija (ki je dolgotrajna in ne nujno trajna) bodisi nakup novega telefona (dokaj nizek strošek/trgovine blaga iz druge roke).

Za potovanja si je dobro vzeti več časa, saj so razdalje veliko daljše kot smo jih vajeni, zna pa tudi priti do težav z javnim prevozom.

Bodite pozorni tudi na pogosto dvoličnost in nesporazume v komunikaciji (kar je bilo rečeno danes, ni nujno, da bo veljalo jutri.

Predvsem pa se je potrebno navaditi na turško lagodno razpolaganje s časom in na počasni tempo življenja, katero je veliko bolj cenjeno in v večji meri zaužito kot smo tega vajeni na »Zahodu«; kar predstavlja pravi balzam za dušo in osebnostni razvoj.

Zanimive povezave

Anadolu University http://www.anadolu.edu.tr/en/akademik/fakulteler.aspx#fak_ilt

Faculty of Communication Sciences http://www.ilt.anadolu.edu.tr/

Neja


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 01. oktober 2012 | v kategoriji: Vtisi iz tujine