Skoči do osrednje vsebine

Neža na izmenjavi na Univerzi v Vigu, Španija


Študijska izkušnja

Po dveh mesecih v Španiji, natančneje Pontevedri, še vedno nisem našla ene same stvari, zaradi katere bi pomislila, da moja odločitev, da eno leto preživim v tujini, ni bila ena najboljših do sedaj. Študijska smer tu sicer ni enaka naši, ne glede na ime, in vsakič ko je potrebno kaj urediti, je to kot začetek nove vojne – administracija tu je grozna, še posebej, če jo primerjamo s slovensko (da, lahko je hujše!). Ampak ne glede na to, je študij tu fenomenalna izkušnja. Npr. profesorje tikamo in naslavljamo z njihovim imenom! To je bil definitivno prvi in največji šok tu, kar se tiče študija. Predavanja so v veliki meri tudi zaradi tega bistveno bolj sproščena in zanimiva. Se pa Univerza v Vigu trudi tudi za naše obštudijske dejavnosti, vse od športa pa do kulturnih dejavnosti, tečaja španščine za tujce in ekskurzij po Galiciji in Portugalski.

Namestitev in stroški bivanja

Glede namestitve tukaj je zanimivo, da je študentska rezidenca (dom) bistveno dražja kot stanovanja. Najbolje je najeti sobo v kakšnem stanovanju, kar stane nekje med 85 in 130€ na mesec, odvisno od velikosti sobe in lokacije stanovanja, plus stroški (za primerjavo – cenejša od obeh rezidenc računa na mesec 360€ brez hrane in 495€ s hrano v dvoposteljni sobi). Življenje (hrana, stroški stanovanja ipd.) pa je na enakem nivoju kot v Sloveniji.

Prosti čas in obštudijske dejavnosti

Mestece je sicer očarljivo majhno in domače. V Pontevedri je vse blizu – živim skoraj na drugem koncu mesta, pa rabim do faksa le 20 min peš! Tukaj ni mestnih avtobusov, vlakov, in tudi ne kolesarjev. Je pa res, da je ogromno avtomobilov. In da v večini primerov prej prideš peš kot z avtom. Staro mestno jedro je podnevi polno ljudi, predvsem mladih družin in prijateljev, ki se dobijo v kakšni taperii, ob četrtkih zvečer prevladujemo študentje (jueves universitario), sobota zvečer pa je večer za domačine. Ne glede na dan in uro se vedno kje kaj dogaja, ljudje pa so prijazni in odprti, tako da je zadnja stvar, ki jo lahko študent izkusi v Pontevedri, dolgčas… Če pa se to SLUČAJNO zgodi, pa se lahko denimo lotimo učenja drugega uradnega jezika Galicije, gallega, ki je nekakšna mešanica med klasično španščino in portugalščino.

Po dveh mesecih torej še vedno uživam, vsak dan bolj. Tako da, glede na to, da nam je omogočena možnost izmenjave, jo priporočam vsakemu, ki razmišlja o tem! Seveda ima vsako mesto izmenjave svoje čare, kar pa se tiče mene, sem našla svoje mesto.

Besitos de España,

Neža

p.s. – še eden boljših razlogov, da začnete razmišljati o izmenjavi – v petek, 2. 11., sem cel dan preživela na plaži – 20 stopinj, sonček, kratki rokavi


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 01. oktober 2012 | v kategoriji: Vtisi iz tujine