Skoči do osrednje vsebine

Manja na izmenjavi na Univerzi v Budimpešti, Madžarska


Študijske izkušnje

Dobrodošli v Budimpešti!

Čeprav sem se za Erasums v Budimpešti odločila in se prijavila v štirih dneh in se je zdelo vse skupaj nepremišljeno in morda na hitro, sem sama takoj vedela, da je bila to moja najboljša odločitev doslej. Če želite internacionalno družbo in spoznati kulture vse dele sveta, je Budimpešta zagotovo številka ena.

O mestu

Če se vam zdi, da Budimpešta ni najbolj privlačno in zanimivo mesto na svetu, si morate čim prej vzeti čas in jo obiskati. Z izkušnjo Erasmusa pa jo boste sploh najbolje spoznali z vseh zornih kotov. Od lepih znamenitosti do znamenitih mostov in najlepšega parlamenta daleč naokoli do najlepših poletnih popoldnevov na Margaretinem otoku in norih zabav tako v klubih evropskih razsežnosti kot tudi pivnic v zasebnem internacionalnem druženju Erasmovcev s celega sveta. V Budimpešto smo se vsi zaljubili in prepričana sem, da na vsakem pusti svoj pečat. Kot prestolnica vzhodne Evrope je velemesto, ki ponuja veliko možnosti.

Sama sem jo izbrala zaradi velikosti in bližine, ostali Zemljani pa predvsem zaradi tega, ker je veliko središče zabave in ker je povezanost z Evropo zares odlična. Američani in Mehičani npr. so, preden so znali izgovoriti ime svoje ulice, videli že pol evropskih držav. In ker je iz Budimpešte res vse blizu, je možnost raziskovanja sveta iz te točke res enostavno.

Življenje in študij

Ker pa seveda ni vse rožnato, naj omenim težavo sporazumevanja. Madžari mislijo, da so velik narod kot Francozi ali Španci in le redko kdo na cesti govori angleško. Sporazumevanje na fakulteti sicer še gre, čeprav bolj polomljeno, besedi kruh in pivo pa je potrebno znati kar v madžarščini. Zna pa biti učenje res najtežjega in najbolj smešnega jezika na svetu precej zabavno, pa čeprav v spominu ostane bolj malo.

Madžari niso najbolj organizirani, saj je marsikdaj problem, ko želiš izvedeti novice in obvestila v zvezi s študijem. Treba je biti vztrajen, potem je lažje. Vsi pravijo, ne skrbi, vse se da dogovoriti. Res so vsi zelo prijazni in ustrežejo, če je le mogoče.

Čeprav organizacija na fakulteti ni ravno odlična (kar je tudi razumljivo, saj nas je bilo res veliko), je toliko bolje poskrbljeno za organizirano zabavo s strani madžarskih študentov, ki so zadolženi za tuje študente. In to je zelo dobrodošlo, saj je to še ena možnost za spoznavanje. Zato smo jim bili vsi tujci res hvaležni, saj nam samim nikoli ne bi uspelo združiti se in izmenjati izkušenj (študijskih in življenjskih), kar pa bi bila velika škoda.

Stroški bivanja

Kar se tiče stroškov bivanja in življenja v Budimpešti, je to odvisno od vaših pričakovanj in želja. Skoraj vsi študenti so živeli v skupnih stanovanjih saj študentskih domov ni. Sama sem se odločila za lastno stanovanje, ker imam rada svoj mir. Najemnina s stroški je ob delitvi stanovanja približno 200 eur, če pa imaš svoje stanovanje, je to okoli 400-450 eur. Priročno je živeti v središču Budimpešte, kjer so dobre povezave tako z avtobusi kot tudi z metroji. Tudi za nočni prevoz je v Budimpešti zelo dobro poskrbljeno. Cene so načeloma podobne slovenskim, mogoče malo višje, spet odvisno od želja. V centru malo dražje, v velikih centrih in zunaj centra mesta pa malo ceneje.

Ko se prijaviš na Erasmus izmenjavo, dobiš tudi tandeem partnerja, to je Madžara/Madžarko, ki je vsaj na začetku zadolžena-a, da ti pomaga pri morebitnih težavah, ki se pojavijo. Ker so za to tudi ocenjeni, se res potrudijo. Sama sem imela res srečo in dobila veliko informacij ravno od tandeem partnerke.

Zabava

Verjetno vse zanima tudi zabava. Budimpešta nudi res raznolike zabave; pozimi so bolj zanimivi klubi, ki gostijo tudi znane DJje, poleti pa so popularni open-air klubi na prostem, ki se napolnijo vsak konec tedna. Sicer pa to sploh ni pomembno, saj je za Erasmovsce skoraj več žura med tednom kot pa za vikend. ‘Flat partyji’ oziroma domače zabave so definitivno glavni element Erasmusa, saj se tu spozna največ ljudi, ki jih sicer čez dan ne vidiš, saj je fakulteta res velika in razdeljena na stari in novi del.

Ker je na semester tam približno 150 tujih študentov, šele na koncu ugotoviš, da jih mogoče polovico poznaš po imenu in morda še četrtino po imenu. Vsak izgubljen žur je torej tudi izgubljena priložnost, da spoznaš super ljudi. Tako bi namreč vsi morali jemati Erasmus. To ni samo pridobivanje novih študijskih izkušenj, opravljanje izpitov in čas za zabavo. Najbolj ti namreč v spominu ostanejo ljudje, ki so res posebni, saj nihče nima predsodkov, vsi so zelo odprti. Nekaj jih bo, pa čeprav so zelo daleč stran, zagotovo ostalo v mojem srcu za vedno.

Vem, da vsi, ki so bili na Erasmusu, pravijo, da je bil njihov Erasmus najboljši, ampak vseeno: moj Erasmus v Budimpešti je bil RES pet najlepših in najbolj polnih mesecev mojega življenja. Budimpešta je moje Erasmus mesto, dobrodošli torej tudi vi!

Manja


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 01. oktober 2012 | v kategoriji: Vtisi iz tujine