Skoči do osrednje vsebine

Iris na izmenjavi na Univerzi v Miamiju, ZDA


Študijske izkušnje

Študij na Univerzi v Miamiju je odlična izkušnja. Univerza ponuja širok izbor predmetov, pri čemer lahko izbirate med predmeti različnih fakultet. Večina predmetov temelji na praktičnem delu: pripravi projektov, predstavitev in drugih nalog. Pomembno je sprotno delo, ki ga profesorji preverjajo s kolokviji in sodelovanjem na predavanjih. Ena od prednosti Univerze v Miamiju je veliko število tujih študentov, ki s svojimi pogledi vplivajo na pridobivanje širšega spektra znanj. Univerza ponuja tudi svetovanje študentom s poslovnimi idejami. Prav tako vam bodo pomagali pri razvijanju sposobnosti, pomembnih za uspešno iskanje zaposlitve, kot sta priprava življenjepisa in opravljanje razgovora.

Iskanje namestitve in stroški bivanja

Če se odpravljate na izmenjavo le za en semester, je verjetno bivanje na kampusu najenostavnejša izbira. Sobe niso luksuzne (razen osnovnega pohištva – postelje, omare in pisalne mize – boste morali v ustvarjanje prijetnega vzdušja vložiti kar nekaj kreativnosti in tudi denarja; oken ni možno odpreti, občasno se po študentskem domu sprehodi kak »hišni ljubljenček«, za morebitna popravila pa so potrebni besedni dvoboji z univerzitetno ekipo). Je pa zato vse pri roki: pot z enega konca kampusa na drugega prehodite v 20 minutah. Z izjemo vlaka (»Metro«), varnega le dokler se ne stemni, in univerzitetnih avtobusov, ki vozijo po kampusu (ter nekajkrat tedensko tudi do bližnjega nakupovalnega centra), je javni prevoz slab – dodaten razlog za bivanje na kampusu.

Študentje, ki živijo na kampusu, morajo izbrati tudi »Meal Plan«, kar pomeni, da jedo v šolski menzi. Izbirate lahko med 8, 14 in 20 obroki tedensko, ki vključujejo različne zneske »Dining Dollars« (denarja, naloženega na študentsko kartico, s katerim lahko jeste v katerikoli okrepčevalnici/trgovini s hrano na kampusu).

Podrobnosti najdete na naslednji povezavi: http://www6.miami.edu/UMH/CDA/UMH_Main/0,1770,24363-1;1231-3,00.html#5

Zdrava hrana je v Ameriki dražja kot pri nas, vendar sta blizu kampusa dve večji trgovini s hrano (nekoliko dražji Whole Foods z bolj »ekološko« ponudbo in cenejši Publics).

Če se odločite za bivanje izven kampusa, vam priporočam posvet z domačini (mednarodna pisarna Univerze v Miamiju ažurno odgovarja na vsa vprašanja prihajajočih študentov, poleg tega ima univerza službo, namenjeno pomoči študentom, ki iščejo nastanitev izven kampusa) – prav hitro se namreč lahko zgodi, da pristanete v nevarnejšem predelu mesta.

Več o iskanju nastanitve najdete na povezavi: http://www6.miami.edu/UMH/CDA/UMH_Main/0,1770,42701-1,00.html

Prosti čas in obštudijske dejavnosti

Na kampusu organizirajo tudi številne obštudijske dogodke. Eden večjih je »Homecoming«, kjer ne smete zamuditi veličastnega polurnega ognjemeta. Posamezni študentski domovi prirejajo različne dogodke in izlete vse leto, katerih pa se običajno lahko udeležujejo le študentje, ki živijo na kampusu.

Študentje pogosto tudi sami organizirajo potovanja: med popularnimi destinacijami so Bahami, Las Vegas in New York. Če je vaš proračun omejen in študijski program natrpan, pa lahko veliko zanimivih krajev najdete kar na Floridi.

Ostali koristni napotki

Pri telefoniranju naj vas ne preseneti, da ameriški operaterji zaračunavajo stroške klicev in sporočil tako klicatelju oziroma pošiljatelju kot tudi prejemniku klica oziroma sporočila.

Poleg tega v cene večinoma ni vključen davek, tako da boste (razen če ne naletite na razprodajo, akcijo ali popust, ki so v Ameriki zelo običajni) plačali nekoliko več, kot je napisano na listku s ceno.

Želim vam nepozabno študijsko izkušnjo,

Iris


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 01. oktober 2012 | v kategoriji: Vtisi iz tujine