Skoči do osrednje vsebine

Anja na izmenjavi na Univerzi v Miamiju, ZDA


Študijske izkušnje

Študentska izmenjava z Univerzo v Miamiju je bila neprecenljiva izkušnja. Vsa pričakovanja, ki so me nenazadnje vodila do prijave na izmenjavo, so bila presežena. Nova prijateljstva, spoznavanje novih kultur, možnost študija na eni izmed najboljših privatnih univerz v ZDA, izboljšanje znanja tujega jezika, referenca pri iskanju zaposlitve, so tisti motivi, ki jih običajno vsi navedemo pri pisanju motivacijskega pisma, vendar je izmenjava nazadnje še veliko več. V bistvu kar težko verjameš, koliko samostojnosti, samozavesti, zaupanja v lastne sposobnosti, želje do uspeha, novih pogledov na svet ti lahko takšna enoletna izmenjava doprinese. Mislim, da so izkušnje študija v tujini edinstvene, na kar kažejo želje mnogih, ki smo se izmenjave enkrat že udeležili, da jo na podiplomski ravni ponovimo.

Izbira predmetnika

University of Miami ponuja študentom na izmenjavi paleto raznovrstnih predavanj. Študent si lahko sam izbere predmet iz katerekoli fakultete oz. katedre. Sama sem kombinirala predmete, ki so jih ponujali na School of Communications in School of Business Administration, kot so: Media Planning, Advertising Campiagns, PR Research, International Markeing in podobno.

Smeri študija so na univerzi v Miamiju veliko bolj specializirane, zato so nekateri predmeti namenjeni le rednim študentom univerze, drugi pa zahtevajo določeno predznanje. Vsi predmeti temeljijo na študijah primera in sprotnem preverjanju znanja v obliki kolokvijev in »kvizov«. Predmeti so semestrski in končna ocena je odvisna predvsem od sprotnega dela, kolokvijev, seminarskih nalog ipd. Končni izpit nima posebno velike teže pri končni oceni.

Nabor vseh predmetov in njihove opise si lahko za začetek pogledate na spletni strani univerze.

Iskanje namestitve in stroški bivanja

Nepozabna izkušnja, ki jo nudi študentska izmenjava, se prične že pred odhodom v tujino z iskanjem ustrezne namestitve. V primeru Miamija je bivanje v študentskem domu namreč veliko dražje kot bivanje izven kampusa, zato na podlagi izkušenj predlagam, da si namestitev poiščete skupaj s študenti, ki so bili poleg vas izbrani za izmenjavo. Iskanje seveda ne bo enostavno, saj se boste morali o vsem meniti na daljavo in zaradi tega lahko naletite na številne zavrnitve. Ob iskanju primerne lokacije stanovanja svetujem, da za pomoč prosite študente, ki se trenutno nahajajo na izmenjavi, saj se predstave Američanov o tem, kaj je blizu in kaj ne, bistveno razlikujejo od naših. Tudi v predstavah o uporabi javnega prevoza in kolesarjenju na faks smo si močno različni. Čeprav mogoče nenavadno za študentsko izmenjavo, se nakup avtomobila v primeru bivanja izven kampusa izkaže za skorajšnjo nujo (investicija, se vam bo na koncu šolskega leta s prodajo avtomobila vsekakor povrnila).

Povprečni mesečni stroški znašajo med 700 € in 800 €. Glede mesečnih stroškov v primerjavi s Slovenijo najbolj izstopajo stroški hrane (zdrava prehrana je na splošno dražja).

Največ stroškov je v prvem mesecu bivanja, ko je k mesečnim stroškom potrebno dodati še stroške vseh knjig (knjige so bistveno dražje, kopiranje pa je strogo prepovedano), welness centra (poljubno), opremo stanovanja. Enoletna izmenjava vas bo tako približno stala 12500 €.

Prosti čas in obštudijske dejavnosti

Tako kot s predmeti, je na kampusu poskrbljeno za številne obštudijske dejavnosti. Pri tem naj opozorim, da si lahko že v sestavo predmetnika vključite nam zelo nenavadne predmete, kot so: golf, surf, potapljanje, tenis, ples …

Na univerzi delujejo številne organizacije, ki se jim lahko pridružite, za ljubitelje športa pa je na voljo welness center s fitnesom, številnimi notranjimi in zunanjimi igrišči za košarko, tenis, ameriški nogomet, notranjim in zunanjim bazenom ipd.

Ostali koristni napotki

Ob prihodu si priskrbite mobilni telefon. Na voljo boste imeli vrsto operaterjev z različnimi predplačniškimi paketi, ki pa največkrat zahtevajo tudi nakup telefona. Z lokalno telefonsko številko si lahko olajšate klicanje v Slovenijo, bodisi preko Skypa (nakup lokalne Miami številke v Sloveniji) bodisi preko Voipdiscounta (enourni pogovor le za 5 centov).

Če računate na nakup avtomobila, ne pozabite da boste pred tem morali opraviti vozniški izpit (z mednarodnim izpitom lahko vozite le tri mesece). Izpit se bistveno prej opravi kot v Sloveniji. Sestavljen je iz teoretičnega dela in vožnje. Nenavadno pa je, da si morate avtomobil za praktični del priskrbeti sami. Celotni stroški znašajo manj kot 20€.

V ZDA si boste morali odpreti bančni račun. Pri nakazovanju denarja iz Slovenije bodite pozorni na provizije.

V primeru, da si boste stanovanje ob prihodu morali opremiti sami (običajno so vsa stanovanja neopremljena), svetujem, da si za nekaj dni najamete avtomobil in obiščete cenejše blagovnice oz. znane ameriške »garage sales«.

Lep pozdrav,

Anja


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 01. oktober 2012 | v kategoriji: Vtisi iz tujine