Študentka Jasmina Kanurić: Rotterdam


Med željo oditi nekam na izmenjavo in potem to zares izpeljati je kar nekaj korakov. Ko se enkrat začneš s tem podrobneje ukvarjati, sama prijava niti ne vzame toliko časa kot ga vse druge stvari. Meni osebno je kar nekaj časa vzela odločitev o destinaciji. Še preden sem sploh začela študirati, sem namreč vedela, da se bom izmenjave udeležila. A kam bi šla?

Na seznamu je ogromno univerz, a seveda, tipično zame, meni pač nobena ni bila ne vem kako zelo pri srcu. Italija, Španija, Turčija, Belgija. Vedela sem, da se novega jezika ne morem naučiti v nekaj mesecih, zato sem na koncu izbor zožila na Finsko in Nizozemsko.

Po podrobnejšem brskanju sem se odločila za Rotterdam. Že ime univerze je bilo kot nekakšen znak – Erasmus University Rotterdam (EUR). Na Erasmusovo izmenjavo na Erasmusovo univerzo. Zakaj pa ne?

Ob sprejetju na univerzo te praktično zasujejo s povabili na različne sprejeme in večerje, ki naj bi te vpeljali v novo življenje. Udeležijo se jih seveda prav vsi študenti, ki so pred uradnim začetkom že v Rotterdamu.

In že tam te čaka prvo presenečenje. Na EUR je več tujih študentov kot nizozemskih, vsi govorijo angleško in v nekem trenutku se zaveš, da imaš več prijateljev iz Španije, Mehike, Kanade in Singapurja kot pa iz države, v kateri študiraš.

Ker EUR sestavlja sedem fakultet in ima skoraj 21 tisoč študentov, je manjšina nizozemskih študentov kar presenetljiva – posebej zato, ker se univerza uvršča v sam vrh po kakovosti izobraževanja v državi, v svetu pa po New York Timesu zaseda 33. mesto.

Predavanja so interaktivna, zapolnjena s predstavitvami in oddajami veliko krajših izdelkov, zato se je treba hitro prilagoditi. Najbolj moteča za študente na izmenjavi je predvsem dolžina enega predavanja – traja namreč kar dve uri in 45 minut. To zmanjša število ur, ki jih študentje preživijo na univerzi, predvsem zato, ker imajo vsak predmet samo enkrat na teden. Poudarja se predvsem delo doma. Večina tedna je tako prosta predavanj. Študijsko leto je razdeljeno na štiri bloke, vsak blok pa ima po tri predmete.

Poleg dela na fakulteti so drugačne tudi nekatere druge stvari. Med najbolj presenetljive se za študente na izmenjavi uvrščajo predvsem cene namestitve, saj se najemnine vrtijo okoli 400 evrov na mesec. Za to zadostuje štipendija, ostali stroški pa so na ramenih študenta. Toda ne glede na denar je izmenjava na EUR nekaj neponovljivega. 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 14. januar 2013 | v kategoriji: Vtisi iz tujine