Skoči do osrednje vsebine

Kdo je bil pofesor Hanno Hardt


HannoPriznanja so poimenovana po prof. Hannu Hardtu (1934-2011), svetovno znanemu komunikologu in dolgoletnemu profesorju na University of Iowa (ZDA) in Univerzi v Ljubljani. Katedra za medijske in komunikacijske študije jih od leta 2013 podeljuje za izstopajoče študijske dosežke na svojem dodiplomskem in podiplomskem študijskem programu.

Hanno Hardt je bil vsestranski medijski teoretik in fotograf, čigar dela sta zaznamovala na eni strani kritična in zgodovinska perspektiva proučevanja družbenega komuniciranja, na drugi strani pa izjemna senzibilnost za vsakdanje pojave in pronicljivost pri proučevanju odnosa med posameznikom in družbo.

Hanno Hardt je veljal za enega svetovno najvidnejših medijskih teoretikov in vodilnih predstavnikov kritične teorije komuniciranja. Bil profesor komunikologije in medijskih ter novinarskih študij na številnih ameriških univerzah. Ustalil se je na University of Iowa, kjer je 33 let poučeval in raziskovalno deloval na School of Journalism and Mass Communications. Tam si je pridobil tudi častni naziv John F. Murray profesorja.

Kot gostujoči profesor je deloval na univerzah v Munchnu, Munstru, Mainzu, Dunaju, Dublinu in v Ljubljani. Od leta 1992 je redno deloval kot profesor na Univerzi v Ljubljani na Katedri za medijske in komunikacijske študije Fakultete za družbene vede. Bil je mentor več kot 50 doktorskim študentom in avtor številnih znanstvenih člankov.

 

Med njegova najpomembnejša dela sodijo knjige:

  • Myths for the Masses: an Essay on Mass Communication (2004),
  • The Idea of Mass Communication (2003),
  • In the Company of Media: Cultural Constructions of Communication, 1920s-1930s (2000),
  • Tönnies on Public Opinion. Selections and Analyses (s Slavkom Splichalom, 2000),
  • Picturing the Past: Media, History and Photography (z Bonnie Brennen, 1999),
  • Interactions: Critical Studies in Communication, Media, and Journalism (1998),
  • Newsworkers: Toward a History of the Rank and File (z Bonnie Brennen, 1995),
  • Critical Communication Studies: Communication, History, and Theory in America (1992) ter
  • Social Theories of the Press: Early German & American  Perspectives (1979, v drugi izdaji s podnaslovom Constituents of Communication Research, 1840s to 1920s).

Hanno Hardt je bil tudi strasten fotograf, posvečal se je predvsem dolgotrajnim dokumentarnim projektom vsakdanjega življenja na Irskem (County Clare), v ZDA (ruralna Iowa), nekdanji Vzhodni Nemčiji in Sloveniji. Mnogi so izšli v knjižni obliki, zadnja je pri ZRC SAZU leta 2010 izšla njegova fotomonografija Slovenci: odtisi resničnega.

Bil je eden od soustanoviteljev znanstvene revije Javnost/The Public in Evropskega inštituta za komuniciranje in kulturo EURICOM (s prof. Slavkom Splichalom). Leta 2004 prejel častni naziv Ambasador za znanost Republike Slovenije.Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 17. november 2021 | v kategoriji: Priznanja