Skoči do osrednje vsebine

Nagrade in objave v drugi polovici 2022


TOC kopijaProfesorica dr. Tanja Oblak Črnič in asist. dr. Barbara Neža Brečko sta na Dnevu ARRS 2022 prejeli priznanje Odličnost v znanosti na področju političnih ved za članek Enhancing sociality, self-presentation, and play: a case study of digital scenarios among schoolchildren in an epidemic context. V članku avtorici z uporabo etnografskega pristopa proučujeta, kakšne vrste digitalnih scenarijev so vzpostavljali otroci, ko so se soočali z izzivi vsakodnevne izolacije v času epidemije Covid-19, ko je bilo učenje in druženje povsem odvisno od digitalnih platform.

S perspektivo »sledi otroku« se je študija primera usmerila na izbrano osnovno šolo, na kateri je bila izvedena spletna anketa med učenci od 6. do 9. razreda. Vprašalnik je proučeval dojemanje šolanja, učenja in druženja na daljavo, rabe digitalnih medijev ter digitalnega pozicioniranja otrok. Da bi prepoznali morebitne heterogenosti v digitalnih scenarijih mladostnikov, je bilo na vzorcu 110 učencev izvedeno razvrščanje v skupine, s katerim smo identificirali specifične kategorije rab digitalnih tehnologij in pripadajočih scenarijev. Študija je med drugim pokazala, kako so se raznolike prakse za krepitev druženja, samo-predstavljanja in igranja specifično manifestirale v treh ločenih digitalnih scenarijih, ki so obenem razkrili tudi pomembne distinkcije znotraj relativno homogenega vzorca učencev, predvsem glede na njihov spol, starost, doživljanje pouka na daljavo in šolski uspeh. Članek je ena prvih interdisciplinarnih raziskav, ki je v obdobju epidemije proučila prakse in izkustva v vsakdanjem življenju mladostnikov, ki so se soočili z izgubo socialnih stikov in premostitvijo vsakdanjih aktivnosti na spletne platforme. Skozi perspektivo medijskih in internetnih študij prispeva k poglobljenemu razumevanju digitalnih scenarijev v času izrednih družbenih situacij, ki pa ne kažejo nujno trajnih sprememb v vsakdanjem življenju. Članek je izšel v reviji Information, Communication & Society, v branje pa se ponuja na tej povezavi

Če niste zasledili naših medijskih nastopov, lahko še vedno:

Od naših znanstvenih publikacij, ki so izšle v drugi polovici leta 2022, vam v branje priporočamo:

Naše prispevke najdete tudi v naslednjih zbornikih: 

Vabljeni pa ste tudi k branju prispevka Usoda branja in platformna družbenost Dejana Jontesa, Brede Luthar in Maruše Pušnik  v spletni reviji Alternator: misliti znanost.

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 11. januar 2023 | v kategoriji: Polletnik