Na študentsko izmenjavo na University of Miami, School of Communication


Nina Luin

Prijava in priprave na odhod

Za prijavo na študijsko izmenjavo v Ameriki potrebuješ najprej prijavnico in motivacijsko pismo. Nato sledi pogovor vseh prijavljenih za isto mesto s predstavniki katedre in predstavnico mednarodne pisarne, za tem pa samo čakaš na e-mail, ki bo potrdil tvoj odhod. Sledi opravljanje TOEFL izpita, izbiranje predmetov in oblikovanje urnika, pri čemer moraš upoštevati sledeče: predmete, ki bodo sploh na voljo, tvojega predstavnika katedre, ki ti potrdi, da je izbor predmetov smiselno podoben predmetniku na domači fakulteti, ter tvojega novega predstavnika, ki ti odobri, da boš izbrane predmete sploh lahko obiskoval. Tvoje osebne želje praktično zasedejo zadnje mesto, ampak pridejo spet na prvo mesto, ko se predavanja začnejo, saj imaš prvih štirinajst dni čas, da jih zamenjaš.

Na izmenjavi

In še preden se dodobra vsega zaveš, že sediš na letalu za Miami. Četudi je vožnja mirna, te nekje globoko v sebi trese. Na trenutke poln pričakovanj, spet drugič tako prazen in apatičen, da si želiš samo, da bo vse ok. Prvi dnevi so čudni, polni manjših in večjih (kulturnih) šokov. Teden dni pred začetkom predavanj, ko se vseliš na kampus ali kje izven, ti čas zapolnijo razna srečanja, na katerih ti predstavijo vse, kar ti univerza ponuja, predvsem pa na teh srečanjih spoznaš ostale mednarodne študente, s katerimi skupaj začneš odkrivati lepote ameriškega življenja. Sledijo najrazličnejši pikniki s picami in hamburgerji, številni takšni ali drugačni žuri, začetek predavanj, prve domače naloge in obvezna branja, dnevni in nočni ogled prestižnega South Beacha, prva tekma UM ekipe v ameriškem nogometu in še mnogo drugih doživetij.

Izbira predmetov

Predmete si lahko ogledaš na strani University of Miami: General courses.  Pri izbiri predmetov lahko naletiš na miljon zapletov, zaradi katerih moraš pred začetkom ali po začetku predavanj zamenjati predmete, zato je dobro za vse predmete imeti najmanj eno rezervo že izbrano. Osebno priporočam ne glede na to, kateri letnik opravljaš na izmenjavi, da izbiraš med predmeti od 300 level classes (primer com 395), ker 100 in 200 classes so prelahki in vzamejo preveč časa, ker imajo debele učbenike, ki ti ne bodo razširili ali poglobili tvojega znanja. Na splošno lahko rečem, da je zahtevnost pri teh osnovnih predmetih zelo nizka, kar se teorije tiče nam FDV daje kar dobro podlago. Zato pa toplo priporočam čim več praktičnih predmetov tako iz področja PR-a, oglaševanja, elektronskih medijev, novinarstva ali filma. Namreč vsi ti predmeti resnično temelijo na praktičnem usposabljanju, na primer pri Advertising campaign greš dejansko skozi cel process snovanja oglasa za specifično podjetje in na koncu to predstaviš predstavnikom oglaševalskih agencij. Pri Still Photography se učiš dokumentarne fotografije, iščeš zanimive ljudi, jih fotografiraš, osvojiš Photoshop in na koncu oblikuješ svoj portfolio.

Izmenjava je življenjska izkušnja! V mestu, kot je Miami, lahko hitro pozabiš na šolske obveznosti in se predajaš soncu (celo leto!), vendar se na University of Miami srečaš s preveč zanimivimi in koristnimi izkušnjami, ki lahko hitro postanejo temelj tvoje poslovne ali akademske kariere!


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 07. februar 2013 | v kategoriji: Vtisi iz tujine