Razstava stripov Življenje in čudeži Jigora Kana


V sredo, 3. aprila, smo na Fakulteti za družbene vede v okviru Galerije FDV otvorili razstavo stripov z naslovom Življenje in čudeži Jigora Kana avtorja Santiaga Martina Sancheza. Jigoro Kano (1860-1938) ni bil samo učitelj in športnik, temveč tudi ustanovitelj Juda (1882). Na podlagi starodavnih borilnih veščin je Jigoro Kano razvil nov sistem bojevanja, ki je hkrati moder in spoštljiv način življenja. Judo ne pripomore le k temu, da se človek razvije kot osebnost, temveč tudi k posamezniku znotraj družbe, da postane njen dejavni član. Beseda »judo« namreč pomeni »Mehka pot«.

Razstava s pridihom humorja in nekaj absurda ponazarja, kako je nemara Jigoro Kano razvijal stvaritev svojega življenja - judo. Včasih je zgodba bolj zvesta zgodovinskim dejstvom, včasih manj in je seveda plod avtorjeve domišljije. 

Razstavo so v Akademski čitalnici Aleša Debeljaka otvorili vodja Galerije FDV prof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela, avtor Santiago Martin Sanchez in prof. dr. Peter Stanković, ki je predstavil delo avtorja, teorijo stripa kot 9. umetnosti ter umestil celotno razstavo v kulturološki kontekst.

Razstava je na ogled do 10. maja.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 16. april 2019 | v kategoriji: Novice