Skoči do osrednje vsebine

Teorija in praksa 2/2023


Spominski tematski sklop z naslovom Jezik kot večna reka, ki sta ga uredila gostujoča urednica Monika Kalin Golob in gostujoči urednik Boštjan Udovič, je posvečen zaslužnemu profesorju in raziskovalcu dr. Tomu Korošcu. Sklop prinaša šest člankov, ki se dotikajo Koroščevih raziskovalnih tem. Šest pogledov o tem, s čim vse se je v svojem raziskovalnem delu ukvarjal profesor dr. Tomo Korošec. Kot je uvodoma zapisano, bomo verjetno šele skozi leta zares spoznali njegovo izjemno delo za razvoj jezikoslovja in družboslovja.

Nikakor pa ne spreglejte tudi dveh angleških člankov, ki govorita o temeljnih načelih liberalne tradicije, o načelih iz sodnih praks ter o načelu zakonitosti v zvezi s tujci in njihovo aktivno udeležbo oboroženih silah Ukrajine.

 
Vabljeni k branju!

TIP 2/2023


TEMATSKI SKLOP: JEZIK KOT VEČNA REKA

Monika Kalin Golob, Boštjan Udovič: In memoriam Tomo Korošec (1938–2022)

Monika Kalin Golob: O stilistiki in njenem pomenu: jezikoslovna disciplina v družbi 21. stoletja

Erika Kržišnik: Nekaj stalnih, nekaj nevarnih in nekaj težavnih lastnosti rabe frazeologije v medijskih besedilih

Tina Lengar Verovnik: Vprašalni nagovori in druge besedilotvorne strategije v intervjujih na radiu in v podkastu: sredstvo žanra ali znak konverzacionalizacije?

Boštjan Udovič: »Le vstani, vbôrni národ moj, do dánes v prah teptán«: o nastajanju diplomatske terminologije na Slovenskem in njenih zagonetkah

Andreja Žele: Členki: slovarski prikaz njihove pragmatične moči oz. sobesedilne vloge

Tadeja Rozman: Odgovorno z jezikom – družbena vloga jezikovnopolitičnega portala


ČLANKI


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 14. julij 2023 | v kategoriji: TiP