Skoči do osrednje vsebine

Študentski projekt za trajnostni razvoj - poziv k prijavam


Iščemo študente_ke za delo na raziskovalnem projektu: Študent_ka, kaj ješ? Izzivi trajnostnega prehranjevanja na študentske bone


Kdaj in kje bo projekt potekal?

Projekt bo potekal od 1. 10. 2023 do 31. 12. 2023 v Ljubljani.


Kakšen je obseg dela in plačilo?

Ure dela: 120 ur (približno 40 ur/mesec)

Plačilo na uro: 8,00 EUR bruto oz. 6,76 EUR neto


Kaj je cilj projekta?

Cilj projekta je ugotoviti, kako trajnostna je študentska prehrana na bone in podati iztočnice za razvoj priporočil bolj trajnostne ponudbe študentske prehrane.


Zakaj je projekt pomemben?

Prehranski sistem in prehranske navade imajo pomemben vpliv na okolje in podnebje. Raziskave kažejo, da konvencionalna proizvodnja hrane prispeva kar tretjino vseh toplogrednih plinov, povzročenih s strani človeka, poleg tega je ključni razlog za pospešeno izginjanje biotske raznovrstnosti ter za zniževanje kakovosti pitne vode in za zmanjševanje rodovitnosti tal. Potrošnja hrane pa pomembno vpliva tudi na zdravje in dobro počutje. Ker se bolj trajnostna hrana šteje tudi za bolj zdravo, je pomembno zagotoviti, da jo ljudje lahko kupujejo in uživajo. Predstavljena raziskovalna tema je aktualna in zelo pomembna, saj je obdobje študija ključno za ustvarjanje življenjskih prehranskih vzorcev, ki imajo pomemben vpliv na zdravje študentov in študentk ter na njihovo okolje. 


Kaj bomo na projektu delali?

1. Spoznali se bomo s problematiko trajnostnega prehranjevanja s poudarkom na trenutni ponudbi hrane na študentske bone.

2. Naučili se bomo, kako zasnovati kvalitativno raziskavo in pripraviti vprašanja za strukturirane intervjuje.

3. Izvedli bomo intervjuje z lastniki oz. vodjami restavracij, ki ponujajo hrano na študentske bone v Ljubljani.

4. Skupaj bomo opravili analizo podatkov in pripravili raziskovalno poročilo.

    

Koga iščemo?

Iščemo študente_ke naslednjih smeri: 

  • Sociologija, 1. stopnja (FDV)

  • Kulturologija, 1. stopnja (FDV)

  • Tržno komuniciranje in odnosi z javnostmi, 2. stopnja (FDV)

  • Komunikologija - Medijske in komunikacijske študije, 2. stopnja (FDV)

  • Etnologija in kulturna antropologija, 1. stopnja (FF)

  • Etnologija in kulturna antropologija, 2. stopnja (FF)

  • Živilstvo, 2. stopnja (BF)

  • Prehrana, 2. stopnja (BF)

Kakšne izkušnje in veščine bom s projektom pridobil_a?

  • delo v interdisciplinarnem okolju

  • raziskovalno terensko delo

  • zbiranje in analiza kvalitativnih raziskovalnih podatkov

  • oblikovanje strokovnega besedila in diseminacija rezultatov raziskave

  • kritično in analitično razmišljanje 

  • sposobnost prepoznavanja in reševanja problemov

  • izboljšanje organizacijskih in komunikacijskih sposobnosti


Kaj od vas pričakujemo?

  • Prisotnost na projektnih sestankih in vestno opravljanje projektnih aktivnosti v predpisanem roku. 

  • Željo po pridobivanju novega znanja in izkušenj. 

  • Komunikativnost in samoiniciativnost pri organizaciji terenskega dela, tj. intervjujev s ponudniki prehrane na študentske bone. 

  • Razpoložljivost v času izvajanja projekta.

Kako se prijaviti/dobiti več informacij?

Če imaš kakšna dodatna vprašanja o projektu ali se nanj želiš prijaviti, nam pošlji sporočilo na: dora.matejak@fdv.uni-lj.si ali sinja.coz@fdv.uni-lj.si. V prijavi se nam na kratko predstaviš ter razložiš, zakaj bi sodeloval_a na projektu.


Projekt izvaja Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani v partnerstvu z Umanotero – Slovensko fundacijo za trajnostni razvoj.

Študentski projekt za trajnostni razvoj se financira iz ukrepa RSF »Vključevanje lokalnih, regionalnih in globalnih izzivov trajnostnega razvoja, interdisciplinarnosti in STEAM pristopov v študijski proces« (ukrep C.III.1).


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 12. junij 2023 | v kategoriji: Obvestila