Skoči do osrednje vsebine

Začetek projekta EMPATH na FDV


Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani od novembra 2022 sodeluje na projektu EMPATH (Empowering youth to engage in coMbating gender stereotyPes by Addressing Toxic masculinity patterns and beHaviour), ki ga financira Evropska komisija iz programa CERV (Citizens, Equality, Rights and Values Programme). Sodelujoči in sodelujoče na projektu s strani FDV so: doc. dr. Jasna Mikić Ljubi (koordinatorka projekta na FDV), prof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela, prof. dr. Monika Kalin Golob, prof. dr. Igor Lukšič, doc. dr. Branko Bembič in doc. dr. Jožica Čehovin Zajc.

Vzgojno-izobraževalni zavodi so pomemben prostor (re)produciranja neenakosti spolov, so pa tudi pomemben prostor razbijanja spolnih stereotipov, prenosa znanja ter vnosa vključujočih praks ter doseganja sprememb. V projektu se bomo osredotočili na »toksično moškost«, ki opisuje prevladujoče tradicionalne norme in pričakovanja od moških in fantov, ki mnogokrat rezultirajo v škodovanju družbi, ženskam ter samim moškim in fantom.

Ključni cilj EMPATH projekta je zmanjšati diskriminacijo na podlagi spola v vzgojno-izobraževalnem sistemu in uvesti perspektivo enakosti spolov v izobraževalne prakse. 

Ta cilj nameravamo doseči s številnimi aktivnostmi na projektu in z delom s tremi ključnimi ciljnimi skupinami projekta: dijaki_njami (15–19 let), (srednješolskimi in fakultetnimi) pedagoškimi delavci_kami ter bodočimi pedagoškimi delavci_kami.

Partnerji projekta so Ljudska Univerza Celje (koordinator), Inštitut za preučevanje enakosti spolov, Pedagoški inštitut in Univerza v Ljubljani (Fakulteta za družbene vede in Pedagoška fakulteta). Projekt traja od 1. 11. 2022 do 30. 10. 2024.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 01. februar 2023 | v kategoriji: Sodelovanje, EU in mednarodni pojekti, Projekti