Skoči do osrednje vsebine

Razprava o enakem plačilu za enako delo ob zaključku raziskovalnega projekta STEP


15. novembra 2023 je Evropski dan enakega plačila simbolno označil, kako velika je v povprečju razlika v plačilu med ženskami in moškimi v Evropski uniji. Od tega dne do konca leta je 47 dni, ki jih morajo ženske oddelati “brezplačno” do konca leta, da zaslužijo tisto, kar so v istem letu zaslužili moški. V Sloveniji podatek o relativno majhni povprečni vrzeli zakriva veliko večje razlike v plačilu po spolu na ravni poklicev, dejavnosti in delovnih mest. Že vrsto let beležimo podatke o tem, da v Sloveniji obstajajo ženske, ki v zadnjih desetletjih opravljajo iste poklice kot moški, vendar zaslužijo približno 15 % manj kot njihovi kolegi. Nekdanji ameriški predsednik Obama je leta 2014 v odgovor kritikom, ki so trdili, da je razlika v plačilu po spolu mit, odgovoril “It’s not a myth; it’s math.” V Sloveniji velja prepričanje, da nimamo razlik v plačah po spolu, kar lahko obravnavamo kot mit, neutemeljen na enostavni matematiki. Iz nje je razvidno, da ženske zaslužijo neupravičeno manj kot moški.

Na konferenci projekta STEP (S transparentnostjo do enakosti plačil), ki so ga zaključili na Centru za preučevanje organizacij in človeških virov, so razpravljali o tem, kako lahko nova Direktiva o transparentnosti plačil pomaga k zmanjševanju te vrzeli. Evropsko direktivo plač morajo vse članice prevzeti v svoj pravni red, v Sloveniji pa smo lahko pri tem ambicioznejši od drugih, je opozorila vodja projekta STEP prof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela. Razlogi za to se kažejo: v primerljivosti izobraževalnih in delovnih poti moških in žensk v Slovenji, široko sprejeti vrednoti egalitarnosti in pripravljenosti socialnih partnerjev poiskati najboljše načine zapiranja plačnih neenakosti. To so potrdili tudi s svojo prisotnostjo na dogodku. Konferenco je odprl minister za delo Luka Mesec, na okrogli mizi pa so sodelovali Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Martina Vuk, iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS), mag. Sonja Šmuc, direktorica kadrovske službe, Dewesoft in Mitja Gorenšček, glavni izvršni direktor, Gospodarske zbornice Slovenije.

-------------------------------------------------------------------------------

Več o konferenci:

cočvNazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 24. november 2023 | v kategoriji: EU in mednarodni pojekti, Seminarji in konference, Raziskovanje, Projekti, Vsebinske ugotovitve