Skoči do osrednje vsebine

Prof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela in Tej Gonza o pomenu delavskega lastništva v časopisu Delo


Mladi raziskovalec Tej Gonza in dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela, sta bila omenjena v nedavnem članku v Delu, ki razpravlja o pomembnih ekonomskih spremembah v Sloveniji.

Članek govori o t.i. srebrnem cunamiju, ki Slovenijo čaka v naslednjem desetletju. Upokojevanja četrtine lastnikov mikro, malih in srednjih podjetjih bodo privedla do prenosa premoženja v vrednosti približno 100 milijonov evrov.

Trenutno se pri nas na tem področju pripravljata dve zakonski pobudi: prenova Zakona o udeležbi delavcev pri dobičku in zakonodaja ESOP, od katerih si pripravljavci obetajo hitrejšo regulacijo tega področja in več odločitev za vstop zaposlenih v lastništvo podjetij. Prenova prvega zakona omogoča in lajša nagrajevanje zaposlenih preko deležev podjetja, drugi pa ponuja novo, sodobno rešitev problema lastniškega nasledstva.

Tej Gonza, direktor inštituta za ekonomsko demokracijo (IED) in mladi raziskovalec na FDV, v članku poudarja potenciale delavskega lastništva kot ključne ekonomske politike in pomembnost politične ter finančne podpore za njegov uspeh. Posebej poudarja vlogo ESOP-a (Employee Stock Ownership Plan) kot ključnega trajnostno usmerjenega finančnega mehanizma, ki omogoča zaposlenim, da pridobijo deleže podjetja od odhajajočih lastnikov.

Dr. Kanjuo Mrčela pa poudarja da sicer delavsko lastništvo ne more biti čudežna rešitev za propadajoča podjetja, a da uspešna podjetja v lastništvu zaposlenih dokazano poslujejo dobro ali še bolje.

Celoten članek lahko preberete na spletni strani časopisa Delo: https://www.delo.si/novice/slovenija/srebrni-cunami-bo-prinesel-nove-lastnike-vec-kot-50-000-zaposlenim/


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 12. oktober 2023 | v kategoriji: Obvestila, Premisleki, Vsebinske ugotovitve