Mednarodno srečanje o neformalnih oskrbovalcih v Copenhagnu


Predstavniki Centra za proučevanje družbene blaginje so se med 21. in 22.5.2019 udeležili mednarodnega srečanja o neformalnih oskrbovalcih v Copenhagnu na Danskem, ki ga organizira Eurocarers, vseevropska mreža neformalnih oskrbovalcev in organizacij, ki jih predstavljajo. 

Na srečanju so bile predstavljene dobre prakse in inovativne pobude mesta Copenhagen. Med drugim 7-tedensko usposabljanje za neformalne oskrbovalce, ki oskrbovalce poskuša opremiti z mehanizmi shajanja z oskrbovalno situacijo ter stresom in drugimi težavami, ki se lahko pojavijo kot posledica oskrbovalnega dela. Usposabljanje lahko opravijo tudi študenti in so jim zato priznane ECTS točke. 

Kot ena izmed bolj novih praks, ki se šele vzpostavlja, je bila predstavljena vloga smrtnih doul (ang. death midwife ali death doula). To so osebe, ki so lahko, na željo oskrbovanca ali oskrbovalca, prisotne v primerih umiranja ali širše, paliativne oskrbe.

2019_05_Copenhagen

Izredno pozdravljamo vse iniciative in primere dobrih praks. Upamo, da bo nov Zakon o dolgotrajni oskrbi tudi v Sloveniji omogočil boljšo umestitev neformalnih oskrbovalcev in ureditev njihovega statusa.

 

 Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 22. maj 2019 | v kategoriji: Obvestila