Udeležba na mednarodi konferenci SUNBELT2018


Utrecht, Nizozemska – Med 26. junijem in 1. julijem 2018 je bila organizirana konferenca SUNBELT2018, ki tradicionalno združuje raziskovalce s področja analize omrežij. Raziskovalci predstavljajo tako rezultate raziskav, v katerih analizirajo empirične podatke, kakor tudi raziskave, ki so povezane z metodološkimi vprašanji zbiranja in analize omrežnih podatkov. Konference so se udeležili tudi nekateri člani Centra za metodologijo in informatiko. Člani centra so se konference udeležili tudi pretekla leta – lani se je konferenca odvila na Kitajskem, predlani pa v Kaliforniji. Sledi kratek povzetek tem, o katerih so razpravljali člani Centra za metodologijo in informatiko.

Anuška Ferligoj je med prvimi predstavitvami povzela rezultate analize omrežje citiranj raziskav s področja bločnega modeliranja (The structure of the citation network for the literature on clustering networks). Rezultati ponujajo inovativen in celovit vpogled v razvoj omenjenega znanstvenega področja, s posebnim poudarkom na najpomembnejših znanstvenih delih.

Aleš Žiberna je razvil in predstavil pristop za bločno modeliranje časovniih večnivojskih (povezanih) omrežij (Dynamic multilevel blockmodeling using k-means like approach and generalized blockmodeling), ki omogoča (med drugim) hkratno analizo omrežij z dvema množicama vozlišč, opazovanih v dveh časovnih točkah.

Mladi raziskovalec Marjan Cugmas je v zelo dobro obiskani predstavitvi (Popularity, assortativity and transitivity mechanisms and the asymmetric core-cohesive blockmodel type) predlagal novo vrsto globalne omrežne strukture ter lokalne družbene mehanizme, ki privedejo do nastanka omenjene strukture.

Tina Kogovšek (Egocentered network generators: Comparison of Web and PAPI Data Collection Methods) je predstavila primerjavo razlik v sestavi osebnih omrežij pri merjenju s spletno in osebno anketo na papirju, pri čemer sta bila primerjana še dva pristopa generiranja teh omrežij - splošna socialna opora in pristop dogodkov.

Luka Kronegger je razpravljal o družbenih mehanizmih za vzpostavljanje in ohranjanje znanstvenih sodelovanj na ravni znanstvenih institucij (Social mechanisms for establishing and maintaining scientific collaboration on the level of institutions). Razprava je temeljila na rezultatih modeliranja dinamike sodelovanja med institucijami, sodelujočimi pri projektih Okvirnega programa Evropske unije.  Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 14. julij 2018 | v kategoriji: Obvestila