Peto srečanje raziskovalcev s področja analize omrežij NetSlo'19


V četrtek, 24. januarja 2019, se je na Inštitutu Jožefa Štefana odvilo jubilejno peto srečanje raziskovalcev s področja analize omrežij NetSlo’19, katerega soorganizator je tudi Center za metodologijo in informatiko. Pretekla srečanja so bila izmenično na Fakulteti za računalništvo in informatiko ter na Fakulteti za družbene vede.

Letos so bila izvedena štiri predavanja. Po uvodnem nagovoru Ljupča Todorovskega (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za upravo), sta srečanje otvorila dr. Gorazd Drevenšek (Univerza na primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije) in dr. Zoran Levnjić (Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu), ki sta govorila o nevrobioloških osnovah za analizo omrežij v možganih. Bolj sociološko obarvano je bilo predavanje Omrežje, ključ za razumevanje enigme Drnovšek, dr. Alija Žerdina (Delo). Pokazal je, kako pomembne so bile šibke povezave in usredinjenost omrežja v politični karieri dr. Janeza Drnovška.

Letošnja gostja iz tujine je bila dr. Fabiana Zollo (Ca' Foscari University of Venice), ki je s pomočjo analize masovnih podatkov prišla do zelo pomembnih ugotovitev z izjemno aktualne tematike zarot teorij v spletnih družbenih skupnostih. Takoj za njenim predavanjem je dr. Lovro Šubelj (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko) predstavil pristop, ki se lahko uporabi za analizo omrežij citiranj, pri čemer je cilj poiskati najpomembnejša dela na poti citiranj med prvim in zadnjim poljubno izbranim delom.

Okrogla miza je zaradi sezone gripe (ki je prizadela tudi povabljene udeležence okrogle mize) odpadla, so pa zato udeleženci razpravo nadaljevali za bogato obloženimi mizami gostilne Čad.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 28. januar 2019 | v kategoriji: Obvestila