Član CMI Aleš Žiberna se je vrnil z gostovanja z Univerze v Trstu


Aleš Žiberna je od 20. septembra do 21. decembra gostoval na Univerzi v Trstu, natančneje na oddelku za politične in družbene vede (Università degli Studi di Trieste, Dipartimento di Scienze Politiche e Sociali) pri prof. dr. Domenicu De Stefanu. Tam je med drugim izvedel predmet »Analiza socialnih omrežji s Pajkom« (Social Network Analysis with Pajek) za podiplomske študente oddelka za politične vede in ostalo zainteresirano javnost (po-doktorske študente in profesorje) ter dva seminarja na temo bločnega modeliranja.

Raziskovalno je sodeloval s prof. dr. Domenicom De Stefanom, dr. Elviro Pelle in dr. Grazio Graziosi. S prof. dr. Domenicom De Stefanom in dr. Elviro Pelle je proučeval sodelovanje med izumitelji pri patentih, sodolovanje med organizacijami pri EU projektih ter seveda pripadnost izumiteljev posameznim organizacijam. Glavna metoda analize je bila bločno modeliranje za večnivojska omrežja, ki ga razvija Aleš Žiberna.

S prof. dr. De Stefanom in dr. Grazio Graziosi so analizirali podatke o vseh pogodbah o zaposlitvi iz dežele Furlanije – Julijske krajine v obdobju od 1.1.2014 do 31.12.2017. Na podlagi teh pogodbo so iskali omrežja, ki kažejo na povezanost med podjetji glede na to, katere oz. kakšne ljudi zaposlujejo. Cilj je pravzaprav poiskati skupine oz. grozde podjetji, ki zaposlujejo podobne ali enake zaposlene, iz česar bi tudi sklepali, da so si »konkurenti« na področju trga dela, po drugi strani pa imajo tudi podobne potrebe.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 04. januar 2019 | v kategoriji: Obvestila