Skoči do osrednje vsebine

Začetek projekta ”Tackling gender based cyberviolence among adolescent girls and young women” (TRACeD)


Center za družboslovno informatiko (CDI) je z marcem pričel z izvajanjem projekta »TRACeD«, v okviru razpisa CERV-2021-DAPHNE. Cilj projekta je boj proti kibernetskemu nasilju nad mladostnicami in mladimi ženskami zaradi spola.

Tehnološki napredek je spremenil in razširil paleto načinov izvajanja spolnega nasilja. Kibernetsko nasilje nad ženskami in mladostnicami, tako kot vse oblike nasilja, ovira popolno uresničevanje enakosti spolov. Specifične potrebe, ki jih naslavlja projekt, so opredeljene v številnih poročilih Evropske komisije in vključujejo potrebo po prilagojenem in praktičnem usposabljanju učiteljev, staršev, otrok, učencev in dijakov o varnem internetu, potrebo po usklajenem, multidisciplinarnem odzivu na potrebe žrtev kibernetskega nasilja in potrebo po mehanizmu za podporo in zgodnje preprečevanje.

Cilj interdisciplinarnega pristopa, ki ga predvideva projekt, je razviti prilagojeno metodologijo, ki bo medsektorska in participativna, ter nato uvesti pilotno izvajanje te metodologije v sodelujočih državah: Grčiji, Italiji, Sloveniji in na Cipru. Projekt predvideva izvedbo z raziskavami podprte ocene potreb po usposabljanju učiteljev, staršev, strokovnjakov, deklet in žensk, učencev in učenk. Prav tako je cilj zagotoviti visokokakovostno interdisciplinarno usposabljanje za 400 učiteljev, 400 staršev, 480 deklet in 480 učenk o varnem internetu, človekovih pravicah, spolni vzgoji, zasebnosti in varstvu podatkov; ter vzpostavitev mreže kontaktnih točk v šolah, ki bodo zbirale in evidentirale primere spletnega nasilja nad deklicami.

Namen je tudi razviti, pilotno vzpostaviti in upravljati platformo TRACeD, ki je predvidena kot interaktivna in večnamenska spletna platforma - hkrati pa izobraževalno orodje za učence, učitelje in starše ter podporo žrtvam, ki jo bo podpirala multidisciplinarna ekipa, imenovana kibernetski varuhi. Projekt podpirata slovensko ministrstvo za izobraževanje in grški varuh človekovih pravic.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 04. marec 2022 | v kategoriji: Obvestila