Z dvema delavnicama uspešno v pilotiranje v okviru projekta i-evAALution


Za nami sta dve delavnici, ki smo ju izvedli v okviru mednarodnega AAL projekta i-evAALution. Prva je potekala 25. 11. v Kulturnem domu Predoslje, druga pa 9. 12. na Fakulteti za družbene vede. Delavnic, na katerih so se udeleženci seznanili s projektom i-evAALution, s pogoji raziskave in testiranim paketom pametnih rešitev, se je skupaj udeležilo nad 100 starejših oseb in njihovih neformalnih oskrbovalcev. S tema dogodkoma, se je tudi uradno začela pilotna intervencijska študija v Sloveniji. Raziskavo na Centru za družboslovno informatiko FDV UL vodi izr. prof. dr. Vesna Dolničar, koordinira pa doc. dr. Simona Hvalič Touzery.

Starejše osebe in njihovi neformalni oskrbovalci, ki so na delavnicah podpisali obveščeno soglasje, bodo v naslednjih dneh naključno razdeljeni v testno ali v kontrolno skupino. Prvi paketi bodo na domu starejših oseb predvidoma nameščeni v decembru 2019.

Paket pametnih rešitev i-evAALution, katerega testiranje bo potekalo eno leto, združuje že obstoječe informacijske in komunikacijske tehnologije, ki delujejo kot celota. Nudi avtomatiziran scenarij osvetlitve ponoči, integriran hišni alarm in nadzor naprav prek sistema Innogy SmartHome. Varnostna ura 2PCS omogoča, da v nujnem primeru stopite v stik s kontaktno osebo. Alarm lahko sproži oseba sama, ali pa se avtomatsko sproži ob padcu. Varovalni telefon z zaslonom na dotik HomeTab, na enostaven in prijazen način omogoča komunikacijo z družino ter pomoč kontaktne osebe.

Ob pozivu k udeležbi v projektu, smo bili deležni velikega odziva starejših oseb in njihovih svojcev iz celotne Slovenije, kar nedvomno potrjuje potrebo po tovrstnih storitvah v Sloveniji. Prijave za sodelovanje so sicer odprte še do konca januarja 2020. Vabljeni ste vsi, ki ste iz gorenjske ali osrednjeslovenske regije. V primeru interesa za sodelovanje prosimo pokličite na podjetje Eurotronik Kranj, ki je odgovorno za rekrutacijo udeležencev (04 2350 350) ali pišite na e-naslov: info@eurotronik.si. Pogoj za vključitev v mednarodno raziskavo je:

  • za starejšo osebo: starost 65 let in več; živi doma ter ima kontaktno osebo, ki bo z njo sodelovala v projektu; strinjanje, da je pripravljena sodelovati v projektu, ne glede na umeščenost v testno ali kontrolno skupino
  • za kontaktno osebo (neformalnega oskrbovalca/ko): polnoletna oseba; (po potrebi) nudi pomoč starejši osebi, s katero bo sodelovala v projektu; ima pametni telefon z dostopom do interneta ter e-pošte; se strinja, da je pripravljena sodelovati v projektu, ne glede na umeščenost v testno ali kontrolno skupino.

Poudariti želimo, da je z namenom boljšega razumevanja učinkov uporabe paketa pametnih rešitev raziskava zastavljena tako, da bodo udeleženci naključno razdeljeni v dve skupini: testno in kontrolno. Testna skupina bo dobila, za obdobje 10-12 mesecev, v brezplačno uporabo paket pametnih rešitev. Kontrolna skupina, ki je z vidika kakovosti raziskave prav tako izjemno pomembna, pa bo dobila možnost, da preizkusi te naprave šele po koncu projekta po predhodnem dogovoru. Tekom projekta bo povabljena k udeležbi na informativnih srečanjih in v nagradni igri.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 13. december 2019 | v kategoriji: Obvestila