Skoči do osrednje vsebine

V Ljubljani smo gostili srečanje omrežja Insafe


Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, del projekta Center za varnejši internet, ki ga izvaja Center za družboslovno informatiko (CDI), je 23. in 24. oktobra gostila več kot devetdeset članov omrežja Insafe iz vse Evrope, ki se ukvarjajo z ozaveščanjem o varni rabi interneta. Glavna tema srečanja je bila umetna inteligenca.

Srečanje se je začelo z dopoldanskimi aktivnostmi, ki so jih pripravili partnerji v projektu Center za varnejši internet. Ena skupina je obiskala ARNES, kjer so se seznanili z delovanjem SI-CERT in s projektom Varni na internetu. Druga skupina se je udeležila predavanja, ki ga je pripravil Tom telefon, ki deluje v sklopu Zveze prijateljev mladine Slovenije. Povabili so psihologinjo Nino Babić iz OŠ Martina Konšaka, ki je predavala o psiholoških značilnostih mladostnikov.

Srečanje, ki je potekalo v Grand hotel Unionu, so s pozdravnimi nagovori odprli Hans Martens, koordinator Insafe, dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Katja Lozar Manfreda, prodekanja FDV za študijske zadeve in Marko Puschner, predstavnik Safe.si.

Udeleženci so poleg izvajanja rednih aktivnosti, povezanih z delovanjem omrežja, poslušali številna zanimiva predavanja, ki so jih navdušila. Dr. Martin Žnidaršič z Instituta Jožef Stefan in Filip Muki Dobranić sta predstavila umetno inteligenco (AI) s tehničnega in uporabniškega vidika, ter izpostavila izzive, ki jih prinaša. Sledili so tuji predavatelji, ki so predstavili nekaj primerov delovanja umetne inteligence v praksi.

Srečanja sta se udeležili tudi predstavnica YouTube in predstavnica Tik Tok in predstavili novosti, ki sta jih ti spletni platformi uvedli oz. jih bosta v kratkem. Odgovarjali sta tudi na vprašanja udeležencev, povezana z varno uporabo in konkretnimi težavami, s katerimi se srečujejo pri svojem delu ter so povezane z delovanjem platform YouTube in Tik Tok.

Srečanje se je zaključilo s pogovorom »Vzgoja za digitalno prihodnost,« v katerem sta sodelovali predstavnici bolgarskega in avstrijskega Centra za varnejši internet ter Albert in Leonida Mrgole, ki se ukvarjata s psihoterapevtskim svetovanjem staršem.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 06. november 2019 | v kategoriji: Obvestila