Spletno oko opozarja na spremenjeno evropsko ureditev, ki bi lahko opustila zaščito zlorabljenih otrok


Pri Spletnem očesu, točki za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu, opozarjajo na spremenjeno evropsko ureditev pri preprečevanju posnetkov spolnih zlorab otrok, ki bi lahko privedla do neoviranega deljenja posnetkov zlorab. Zaradi napovedanih spremembe bi »lahko na tem področju ostali brez zaščitnih ukrepov proti nagovarjanju otrok prek spleta za spolne namene (t. i. groomingu)«.

Trenutno IT-podjetja s pomočjo tehnologije "hash" prstnih odtisov samodejno zaznavajo identificirana gradiva s spolnimi zlorabami otrok, kar pa naj po novi določbi o zasebnosti podatkov v direktivi Evropskega parlamenta ne bi bilo več mogoče.

Spletno oko in Središče ZIPOM, ki deluje pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije, skupaj s številnimi drugimi mednarodnimi akterji, delujočimi na področju zaščite otrok, pozivata k ureditvi, »ki bo spletnim tehnološkim platformam še naprej omogočala avtomatizirano zaznavanje posnetkov zlorab s pomočjo tehnologije "hash" prstnih odtisov in preprečevanje grooming dejavnosti«.

Več si lahko preberete v prispevku objavljenem na RTV SLO.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 09. december 2020 | v kategoriji: Obvestila