Spletno nasilje nad ženskami in dekleti narašča – še posebej v času pandemije Covid-19


Zaradi omejevalnih ukrepov povezanih s pandemijo Covid-19 se povečuje nasilje nad ženskami in dekleti. Skupine za pravice žensk in pomoč žrtvam poročajo o naraščanju nasilja v družini in dramatičnih učinkih na spolne in reproduktivne pravice žensk in deklet. Kljub temu pa se še vedno premalo poroča o vplivu pandemije Covid-19 na spletno nasilje nad ženskami in dekleti.  

Revija Forbes navaja, da se je zaradi omejevalnih ukrepov uporaba interneta povečala za 50 % do 70 %. Glede na digitalni razkorak med spoloma so ženske in dekleta bolj izpostavljene spletnemu nasilju, predvsem tista z omejenimi digitalnimi veščinami.

Na Centru za družboslovno informatiko se s tovrstno tematiko ukvarja dr. Barbara Brečko, ki sodeluje pri izvedbi projekta CYBERSAFE (»Changing Attitudes among teenagers on Cyber Violence against Women and Girls«). V sodelovanju z Nicholasom Spetsidisom sta za Vienna Institute for International Dialogue and Cooperation pripravila članek z naslovom »Cyber Violence against Women and Girls is increasing – particularly in times of COVID-19«
Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 17. november 2020 | v kategoriji: Obvestila