Skoči do osrednje vsebine

Simpozij Digitalne neenakosti v postpandemičnem času


V četrtek, 15. junija, je na Fakulteti za družbene vede (FDV UL) potekal simpozij Digitalne neenakosti v postpandemičnem času, ki ga je organiziral Center za družboslovno informatiko (CDI). Ugledni znanstveniki s področja raziskovanja digitalnih neenakosti, internetnih študij in družboslovne informatike so razpravljali o vplivu pandemije na digitalne neenakosti ter ocenili njihove učinke na različnih družbenih področjih in v različnih kulturah.

Prvi del dogodka, ki je bil namenjen predstavitvam priznanih strokovnjakov, je vodila Dr. Simona Hvalič Touzery (FDV UL – CDI). Dr. Eszter Hargittai, z Univerze v Zürichu, je spregovorila o digitalnih privilegijih med karanteno zaradi COVID-19 ter poudarila, kako je pomanjkanje digitalnih veščin vplivalo na ljudi v različnih družbenih kontekstih. Dr. Bianca C. Reisdorf, z Univerze v Severni Karolini, je predstavila učinke šolanja na daljavo in povečanje medgeneracijskega tehnološkega sodelovanja v družinah z nizkimi dohodki. Simpozij je osvetlil tudi številne druge vidike digitalnih neenakosti. Dr. Grant Blank, z Univerze v Oxfordu, je predstavil raziskavo o vplivu digitalnih neenakosti, medijsko posredovanih informacijah o zdravju in množičnih medijih na oklevanje glede cepljenja proti COVID-19. Dr. Anabel Quan-Haase, z Univerze v Zahodnem Ontariu, je predstavila pomen digitalnih veščin pri izmenjavi socialne opore med starejšimi. Dr. Andraž Petovčič, z Univerze v Ljubljani (CDI), je prisotnim predstavil izsledke študije o odnosu med digitalnimi neenakostmi in algoritmično pismenostjo. Dr. Philipp K. Masur, z Svobodne univerze v Amsterdamu, pa je prikazal razlike v pismenosti o spletni zasebnosti med različnimi generacijami.

Zbornik povzetkov je dostopen tukaj.

20230615_090440

Drugi del dogodka je vključeval okroglo mizo, ki jo je moderirala Dr. Darja Grošelj, (FDV UL – CDI) na temo "Izzivi in priložnosti za digitalno vključenost po COVID-19".

Simpozij je tako strokovnjakom kot širši javnosti ponudil vpogled v kompleksno problematiko digitalnih neenakosti ter poudaril pomen ukrepov za zagotavljanje enakega dostopa do digitalnih tehnologij za vse družbene skupine. S temi spoznanji lahko gradimo bolj vključujočo in enakopravno digitalno prihodnost.

 


 

Simpozij je bil podprt s strani raziskovalnih projektov »Posledice posredne uporabe interneta za internetne veščine starejših« (ARRS, J5-2558), »Digitalne neenakosti in starejši odrasli v Sloveniji: evalvacija ukrepov izvedenih v okviru Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti« (V5-2275) in »Digitalna vključenost in dolgoživa družba v postpandemičnem času: Pomen algoritmične pismenosti in internetnih veščin za digitalno udejstvovanje starejših« (BI-US/22-24-055) v sodelovanju s programsko skupino »Internetno raziskovanje« (P5-0399).

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 21. junij 2023 | v kategoriji: Obvestila