Skoči do osrednje vsebine

Safe.si: Konferenca ob izidu priročnika za šolske delavce o spletnem nasilju


Mladostniki, ki uporabljajo internet, predvsem družbena omrežja in aplikacije, ki omogočajo medsebojno komunikacijo, se srečujejo z različnimi oblikami spletnega nasilja. Pri tem so lahko priče, žrtve ali povzročitelji. Pogosto gre za medvrstniško nasilje med učenci ali dijaki šole. Zato se problematika spletnega nasilja mnogokrat prenese v šolsko okolje, kjer se morajo z njim ukvarjati šolski delavci.

Soočanje s spletnim nasiljem je lahko težavno, zato so na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si v sodelovanju z Inšpektoratom Republike Slovenije za šolstvo, Skupnostjo Centrov za socialno delo in Upravo kriminalistične policije Generalne policijske uprave pripravili priročnik o spletnem nasilju, ki bo v pomoč šolskim delavcem pri obravnavi incidentov spletnega nasilja.

Ob izidu priročnika so na Safe.si organizirali tudi konferenco, ki je potekala 14. 2. 2024 na Fakulteti za družbene vede. Udeležence konference so s svečanim nagovorom pozdravili dr. Samo Uhan, prodekan Fakultete za družbene vede, dr. Emilija Stojmenova Duh, ministrica za digitalno preobrazbo in dr. Darjo Felda, minister za vzgojo in izobraževanje.

Predavatelji so nato v sklopu šestih predavanj predstavili ugotovitve o razširjenosti in dojemanju spletenega nasilja med mladostniki, pomenu in načinu vzgojnega delovanja VIZ na področju preprečevanja spletnega nasilja, vlogo policije pri obravnavi spletnega nasilja, vlogo centrov za socialno delo in pa priporočila za delo s starši in preventivo.

Posnetke predavanj si lahko ogledate med video predavanji na Safe.si.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 21. februar 2024 | v kategoriji: Obvestila