Skoči do osrednje vsebine

Projekt TRACeD: Pet psihologov razpravlja o spletnem nasilju nad ženskami in dekleti


Skozi platformo TRACeD ustvarjamo varno okolje za žrtve spletnega nasilja

Pogovor o spolnem nasilju nad ženskami ni novost, vendar se je v zadnjih letih še bolj zaostril zaradi spletne razsežnosti. Ženske se na spletu lahko soočajo s številnimi izzivi, od prejemanja žaljivih in spolno eksplicitnih sporočil do javnega sramotenja in groženj. Natančneje, ugotovitve raziskave, ki jo je leta 2020 izvedel "Plan International", so pokazale, da 6 od 10 mladih žensk pravi, da so doživele spletno nasilje.

Da bi podrobneje spoznali zadevo, ki ne vpliva le na mlade, temveč tudi na starše in učitelje, smo se pogovarjali s petimi psihologi iz Grčije, Italije in Slovenije, ki nudijo psihološko podporo prek platforme TRACeD, ki je bila vzpostavljena med projektom TRACeD za pomoč žrtvam spletnega nasilja in jim zagotavlja vire opore za preprečevanje in odzivanje.

 

Katere so prevladujoče oblike spletnega nasilja in kako se je mogoče z njimi učinkovito spoprijeti?   

Po mnenju strokovnjakov sta najpogostejši obliki nasilja sovražni govor in spolno nadlegovanje. Psihologinja Marianna Tzima se pogosto ukvarja s primeri spolnega izsiljevanja; poudarja, kako pomembno je, da ženske prepoznajo nezakonitost teh dejanj, in jih opolnomoči, da "prevzamejo nadzor" s prijavo incidentov oblastem. Opozarja, da mnoge ženske oklevajo pri iskanju podpore zaradi stereotipov in kulture "obtoževanja žrtev", ki nepravično nalaga odgovornost ženskam.

Poleg tega je treba priznati, da spletnega nasilja ne izvajajo izključno neznani storilci. Psiholog Davide Vassena poudarja, da lahko nekdanji partnerji grozijo z razkritjem intimnih slik ali videoposnetkov, ki so jih prejeli med razmerjem, kot način maščevanja. Kljub temu se študentke in mlade ženske pozitivno odzivajo na kampanje ozaveščanja, kot so tiste, ki jih je vodil program TRACeD in so bile namenjene soočanju s spletnim nasiljem.

 

Kakšne napotke nudijo psihologi ženskam in dekletom, ki se srečujejo s spletnim nasiljem?

Kot je poudarila Marianna Tzima, je predvsem pomembno, da upravljamo nastavitve zasebnosti na platformah družbenih medijev in tako zagotovimo, da to, kar delimo na svojih profilih, ni javno vidno. Poleg tega so pomembna močna gesla (sestavljena iz velikih in malih črk, številk in simbolov) ter aktiviranje "dvostopenjskega preverjanja pristnosti", torej preprosti ukrepi, ki naše račune varujejo pred vdori.

Poleg tega, poudarja psihologinja Giorgia Veneziano, bi morale ženske zbirati dokaze, zlasti posnetke zaslona interakcij s storilci, jih v primeru groženj nemudoma blokirati in njihovo ravnanje prijaviti relevantni platformi družbenih medijev. Nazadnje je ključnega pomena, da se o primerih spletnega nasilja odkrito pogovarjajo s prijatelji, družino in strokovnjaki ter tako dobijo pravno in psihološko podporo, ki jo potrebujejo.

 

Izkušnje žensk v projektu TRACeD

Davide Vassena opisuje platformo TRACeD kot prvi korak k "samozaščiti", ki žrtvam nudi način za premagovanje težavnih situacij.

Psihologinja Cecilia Spalletti je delila zgodbo učenke, ki je od sošolcev prejemala žaljive "šale" na WhatsAppu in negativne komentarje na Instagramu. Potem ko je poiskala podporo na platformi TRACeD, se je o incidentu pogovorila s svojo družino, ki je stopila v stik s šolo; kar je privedlo do tega, da so sošolci prenehali s tem nadlegovalnim vedenjem. Psihologinja Miriam Friedenthal je delila izkušnjo mlade ženske, ki jo je nekdanji partner izsiljeval z grožnjo objave intimnih fotografij. Ko se je obrnila na TRACeD, se je odločila, da ga bo prijavila policiji.

 

Kako se spoprijeti s spletnim nasiljem nad ženskami in dekleti?

Pojav novih tehnologij, kot je umetna inteligenca, je razširil področje uporabe spletnega nasilja (npr. z lažnimi posnetki), kar lahko privede do novih oblik nasilja nad ženskami. Zato so nujno potrebni zakonodajni ukrepi na nacionalni in evropski ravni za zaščito uporabnikov pred spletnim nasiljem.

Prav tako je pomembno usposabljanje in senzibiliziranje žensk in deklet o tovrstnih tematikah, saj je poznavanje problema, spletnih tveganj ter potencialnih rešitev in strategij ključno za naslavljanje incidentov spletnega nasilja.

Platforma TRACeD služi kot varen prostor za žrtve in njihove družine ter zagotavlja svetovanje, podporo in dostop do dragocenih izobraževalnih virov.

 

Projekt TRACeD je dvoletni projekt, ki ga sofinancira EU, začel se je marca 2022 in se zaključi februarja 2024. Izvaja ga Center za evropsko ustavno pravo - Fundacija Themistokles in Dimitris Tsatsos v sodelovanju z naslednjimi partnerji: ActionAid Hellas, CODECA - Center za socialno kohezijo, razvoj in skrb, CSIi - Mednarodni inštitut za kibernetsko varnost, Fondazione Carolina in Univerza v Ljubljani.

© Angelina Tsakiri, vodja projektov ozaveščanja javnosti - ActionAid Hellas


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 29. februar 2024 | v kategoriji: Obvestila