Predstavitev raziskovalnih rezultatov na konferenci GOR 21


Raziskovalci s Centra za družboslovno informatiko (CDI) s Fakultete za družbene vede, Univerze v Ljubljani (Jošt Bartol, prof. dr. Vasja Vehovar in doc. dr. Andraž Petrovčič), so se udeležili virtualne konference združenja General Online Research. Na konferenci so predstavili rezultate izvirne študije o vlogi, ki jo imata zaupanje v anketarje glede ustreznega ravnanja s posredovanimi fotografijami in zaznano tveganje povezano s posredovanjem fotografij, na pripravljenost posredovanja fotografij tekom izpolnjevanja anket prek pametnih telefonov. Rezultati so bili predstavljeni v obliki posterja z naslovom »Role of risk and trust beliefs in willingness to submit photos in mobile surveys«.

Raziskovalce je zanimalo kakšna so stališča uporabnikov pametnih telefonov glede posredovanja fotografij tekom anket, kako se zaupanje in zaznano tveganje spreminjata z občutljivostjo fotografij in kako zaupanje in zaznano tveganje vplivata na pripravljenost posredovanja fotografij tekom anket.

Na podlagi reprezentativnih nacionalnih anketnih podatkov iz Slovenije (n=280) so avtorji ugotovili, da uporabniki pametnih telefonov posredovanje fotografij tekom anket vidijo kot možnost za izgubo anonimnosti. Kljub temu pa bi bili pripravljeni posredovati fotografije, ki jih ne dojamejo kot občutljive z vidika možnih zlorab. Raziskovalci so ugotovili tudi, da uporabniki bolj zaupajo organizacijam, ko gre za manj občutljive fotografije, hkrati pa zaznajo tudi manjšo možnost za tveganje. Obratno pa je v primeru bolj občutljivih fotografij. Raziskava je potrdila tudi pomemben vpliv zaupanja in zaznanega tveganja na pripravljenost posredovanja fotografij – zaupanje zmanjša, zaznano tveganje pa poveča pripravljenost posredovanja fotografij.

Študija je bila izvedena v okviru doktorskega usposabljanja Jošta Bartola, ki je vključen v program »Mladi raziskovalci« in financiran s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, in raziskovalnih aktivnosti soavtorjev v sklopu raziskovalnega projekta J5-8233 (Integracija mobilnih naprav v anketno raziskovanje v družboslovju: Razvoj celostnega metodološkega pristopa).

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 24. september 2021 | v kategoriji: Obvestila