Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev prispevka na virtualni konferenci AoIR


Člani Centra za družboslovno informatiko (Jošt Bartol, dr. Vasja Vehovar in dr. Andraž Petrovčič) so se med 12. in 15. oktobrom udeležili virtualne konference Združenja internetnih raziskovalcev (angl. Association of Internet Researchers – AoIR), kjer so predstavili izvirni znanstveni prispevek z naslovom »The quality of survey scales for measuring information privacy concerns on social network sites«.

V raziskavi so s pomočjo metodologije COSMIN (angl. COsensus based Standards for the selection of health Measurement INstruments), ki je bila razvita za izvajanje sistematičnih pregledov literature in ocenjevanje kakovosti anketnih merskih lestvic, pregledali študije, ki so v okviru družbenih omrežij merile konstrukt skrb za informacijsko zasebnost. Rezultati so pokazali, da so raziskovalci med letoma 2009 in 2020 uporabili 35 različnih anketnih lestvic. Najpogosteje vključene razsežnosti merjenega konstrukta so skrb o zbiranju podatkov, skrb o pomanjkanju nadzora nad zbranimi podatki in skrb glede nedovoljenega dostopa do podatkov. Rezultati so pokazali tudi, da se premalo pozornosti posveti preverjanju merske kakovosti uporabljenih anketnih inštrumentov. Študija prinese pomemben pregled merskih praks konstrukta skrb za informacijsko zasebnost v okolju družbenih medijev in predstavi več možnosti za nadaljnje delo.

Študija je bila izvedena v okviru doktorskega usposabljanja Jošta Bartola, ki je vključen v program »Mladi raziskovalci« in financiran s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, in sofinancirana s strani raziskovalnega projekta J5-2558 (Posledice posredne uporabe interneta za internetne veščine starejših) in raziskovalnega programa P5-0399 (Raziskovalni program Internetno raziskovanje).

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 22. oktober 2021 | v kategoriji: Obvestila