Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev članka na letnem srečanju Ameriškega gerontološkega združenja


V sredo, 2. novembra 2022, je asist. Jerneja Laznik na letnem srečanju Ameriškega gerontološkega združenja, ki je potekalo med 2. in 6. novembrom 2022 v Indianapolisu v ZDA, predstavila prispevek članov Centra za družboslovno informatiko na ljubljanski Fakulteti za družbene vede, ki je nastal v sodelovanju s Štěpánom Žádníkom (Univerza v Brnu, Češka republika).

Prispevek z naslovom »The impact of Social inequalities on Digital Engagement of Older Adults During the COVID-19 Pandemic« se ukvarja z dejavniki samostojne in posredne uporabe interneta (angl. proxy internet use) med starejšimi odraslimi v Sloveniji v času epidemije covid-19. Izhajajoč iz teorije virov in prisvojitve preučuje dve skupini dejavnikov, za katere je bilo v literaturi pokazano, da vplivajo na digitalno vključenost starejših odraslih, in sicer: socio-demografske lastnosti posameznikov in njihov dostop do socialnega kapitala. Analiza anketnih podatkov, ki so bili zbrani v letu 2021 na reprezentativnem vzorcu starejših odraslih v Sloveniji (65+ let), pokaže, da obe skupini dejavnikov pomembno vplivata na uporabo interneta med starejšimi, medtem ko je pri dostopu in aktivaciji uporabe interneta prek posrednikov (angl. use-by-proxy) vpliv teh dveh skupin različen. Na dostop je v času epidemije covid-19 vplival predvsem socialni kapital, na aktivacijo pa zakonski stan in tip naselja, v katerem živijo starejši neuporabniki interneta.

Študijo in udeležbo na strokovnem srečanju je sofinancirala Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije v okvirov projektov št. J5-2558, V5-2275 in P5-0399.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 03. november 2022 | v kategoriji: Obvestila