Predstavitev izsledkov intervencijske študije o uporabi telemedicinske opreme med pacienti s kronično boleznijo na konferenci ISG 2020


Dr. Katja Prevodnik, članica Centra za družboslovno informatiko Fakultete za družbene vede (UL), je na letni konferenci ISG 2020, ki se je v začetku oktobra odvila v virtualni obliki, predstavila rezultate intervencijske študije o uporabi telemedicinske opreme med pacienti s kronično boleznijo. Raziskava je bila izvedena v okviru projekta Razumevanje in analiza potreb uporabnikov za razvoj e-storitev integrirane socialne in zdravstvene oskrbe v družbi staranja (ARRS: L5-9337, vodja projekta: doc. dr. Andraž Petrovčič, drugi sodelujoči raziskovalci: dr. Vesna Dolničar, dr. Simona Hvalič-Touzery in dr. Katja Prevodnik). V projektu sodelujeta tudi Telekom Slovenije, d.d., in Univerzitetni klinični center Ljubljana.

K predstavitvi je bila raziskovalna skupina vabljena s strani Walterja Boota, ki je v okviru konference organiziral simpozij z naslovom Mednarodni poglede na uporabo tehnologije: posvojitev, usposobljenost in odnos do zdravja in blaginje.

V prispevku z naslovom The importance of user experience for psychosocial impacts of telemonitoring system utilization so avtorji predstavili rezultate analize s pomočjo strukturnega modeliranja. Model je pokazal, da pogostost uporabe telemedicinske storitve (TMS) vpliva na oceno njene uporabnosti, ki vpliva na učinke uporabe TMS na kakovost življenja in na namero o uporabi v prihodnosti. Ključni dejavnik je torej uporabnost, ki (1) povečuje sprejemanje TMS, (2) vodi do pozitivnih ocen učinkov TMS na kakovost življenja in (3) neposredno vpliva na uporabo TMS v prihodnosti.

Telemedicinska storitev, ki je bila testirana v projektu, je bila v prilagojeni obliki odslej uporabljena tudi pri drugih pomembnih ciljnih skupinah: za spremljanje bolnikov s Covid-19, bolnikov s srčnim popuščanjem in za spremljanje nosečnic z nosečniško sladkorno boleznijo. Projekt in intervencijska študija sta pomembno pripomogla k razvoju tovrstne zdravstvene obravnave, ki je predvsem v luči epidemije koronavirusa pridobila na pomenu.

Študija je podprta s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije v sklopu projekta L5-9337 (Razumevanje in analiza potreb uporabnikov za razvoj e-storitev integrirane socialne in zdravstvene oskrbe v družbi staranja) in programa P5-0399 (Raziskovalni program Internetno raziskovanje). 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 10. november 2020 | v kategoriji: Obvestila