Skoči do osrednje vsebine

Objava članka o postavitvi vprašanj v spletnih anketah v reviji Social Science Computer Review


Dr. Vasja Vehovar, dr. Mick Couper in dr. Gregor Čehovin, člani Centra za družboslovno informatiko, so v eni najuglednejših revij Social Science Computer Review, objavili članek o postavitvi vprašanj v spletnih anketah z naslovom Alternative layouts for grid questions in PC and mobile web surveys : an experimental evaluation using response quality indicators and survey estimates.

Gre za vprašanja, ki imajo isti uvod in enake kategorije odgovorov (npr. ocenite na lestvici 1-5 naslednje vidike…). Pri teh vprašanjih se namreč privzeto uporablja postavitev v obliki tabel (angl. grid). Avtorji članka ugotavljajo, da je treba tovrstne tabele dekomponirati v posamezna vprašanja ne le na mobilnih napravah, ampak tudi na osebnem računalniku. Namesto tabele z uvodnim delom vprašanja na vrhu in različnimi nadaljevanji v vrsticah je uporabniku torej bolje prikazati več posameznih vprašanj, četudi imajo le-ta identičen uvod oz. pripadajo enakemu sklopu vprašanj.

Gre za izjemno pomembno spremembo v postavitvi spletnih anket; na tej osnovi bo orodje 1KA z letom 2023 prenehalo uporabljati tabele kot privzeto nastavitev za respondente na osebnih računalnikih. Namesto tabel bo privzeta opcija za prikaz postalo razpiranje (angl. unfolding).


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 11. november 2022 | v kategoriji: Publikacije