Nov znanstveni članek »Oblike in dejavniki dostopa do interneta v Sloveniji«


Doc. dr. Darja Grošelj, je v soavtorstvu z asist. Miho Matjašičem v reviji Teorija in praksa objavila članek z naslovom »Oblike in dejavniki dostopa do interneta v Sloveniji«.

Objavljeni članek z navezavo na teorijo digitalne neenakosti raziskuje oblike dostopa do interneta med slovenskimi uporabniki interneta ter dejavnike, ki vplivajo na posvajanje in pogostost rabe različnih oblik dostopa.

Rezultati študije kažejo na zanimive vzorce posvajanja in uporabe različnih oblik dostopa do interneta med slovenskimi uporabniki interneta, in sicer:

  • Glavni obliki dostopa do interneta sta dostop na namiznem/prenosnem računalniku in dostop na mobilnem telefonu, najpogosteje pa uporabniki do interneta dostopajo prek mobilnih telefonov.
  • Na posvajanje in pogostost rabe različnih oblik dostopa vplivajo starost, izobrazba, delovni status, dohodek, prisotnost otrok v gospodinjstvu ter digitalne veščine.
  • Med uporabniki interneta obstajajo razlike v materialnem dostopu do interneta, ki jih sooblikujejo sociodemografski dejavniki.
  • Izključenost starajoče se populacije tako pri samem posvajanju mobilnega dostopa kot tudi pri pogostosti njegove uporabe.

Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 31. julij 2019 | v kategoriji: Publikacije