Skoči do osrednje vsebine

Na FDV potekal posvet o kombiniranih anketah 2019 s prof. Mickom Couperjem


Na UL Fakulteti za družbene vede, Centru za družboslovno informatiko (CDI) je 23. septembra 2019, od 9.00 do 12.00, potekal tradicionalni letni Posvet o kombiniranih anketah. Posvet, na katerem sodelavci CDI, Statističnega urada Republike Slovenije in Nacionalnega inštituta za javno zdravje izmenjujejo izkušnje s področja spletnih in kombiniranih anket, je potekal kot seminar z naslovom »Transition to online surveys: Opportunities and challenges«. Izvedel ga je vodilni raziskovalec spletnih anket, prof. Mick Couper (University of Michigan, ZDA).

Prof. Couper je na seminarju predstavil najnovejše trende, izkušnje, ugotovitve in tveganja pri uporabi kombiniranih načinov anketiranja. Poudaril je pomen minimiziranja napak merjenja in stroškov, vendar ne za ceno visoke kakovosti podatkov. Pri tem igra zelo pomembno vlogo dobra metodološka zasnova vprašalnika, s katerim lahko zmanjšamo velik delež napak pri merjenju. Ena izmed večjih težav uveljavljanja spletnih anket v nacionalnih raziskavah je pokritost in dostop do interneta, česar pametni telefoni, kot kaže, ne rešujejo. Izpostavil je tudi poseben vidik spletnega anketiranja, in sicer, problem pridobivanja dovoljenja za zbiranje podatkov (GDPR soglasje). Kot kažejo prvi rezultati, je stopnja soglasja na spletu precej nižja kot v drugih načinih anketiranja. Prof. Couper ocenjuje, da bo v ključnih nacionalnih anketah še naprej potrebno spletne ankete kombinirati z osebnim anketiranjem.

Prof. Mick Couper bo svoje gostovanje na Centru za družboslovno informatiko zaključil v sredo, ko bo na Dnevu spletnega anketiranja predaval na temo praktičnih izzivov metodologije spletnih anket, pri čemer se bo osredotočil na mobilne ankete. Več >>

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 24. september 2019 | v kategoriji: Obvestila