Mlada raziskovalka Natalija Rebrica se je udeležila delavnice CREATE v New Yorku


Mlada raziskovalka Natalija Rebrica, ki se je v mesecu oktobru 2019 pridružila Centru za družboslovno informatiko, se je udeležila delavnice CREATE “Designing for Older Adults”. Delavnica je  potekala na Well Cornell Medicine - Center on Aging and Behavioral Research, 21. in 22. oktobra 2019. Dvodnevno delavnico so vodili člani CREATE - Center for Research and Education on Aging and Technology Enhancement: prof. dr. Sara Czaja (direktor CREATE), prof. dr. Walter Boot, prof. dr. Neil Charness in prof. dr. Wendy Rogers. CREATE je kolaborativni projekt petih uglednih ameriških univerz, ki letos obeležuje 20 let delovanja. Namen projekta je multidisciplinarno in aplikativno raziskovanje uporabe tehnologije med starejšimi s ciljem podpiranja in povečevanja njihove neodvisnosti, produktivnosti, zdravja, varnosti, socialne povezanosti in kvalitete življenja.

CREATE delavnica je edinstven izobraževalen dogodek na področju proučevanja vloge tehnologij v družbah staranja, saj v strnjeni obliki združuje interdisciplinarna in strokovna znanja:
• o procesih staranja, vključno s senzoričnimi, motoričnimi in kognitivnimi funkcijami starejših posameznikov in njihovimi posledicami za načrtovanje in uporabo tehnologij v starajoči se družbi,
• o vprašanjih, povezanih z oblikovanjem in uvajanjem tehnologij v vsakdanje življenje starejših, in
• za razvoj akademske kariere mladih raziskovalcev, ki delujejo na področju gerontehnologije.

V okviru udeležbe na delavnici se je za raziskovalno skupino ARRS »Internetno raziskovanje« oddala prijava za posebno vabljeno sekcijo na ISG konferenci.

Mlada raziskovalka je vpisana v študijski program 3. bolonjske stopnje Družboslovna informatika in bo svoje usposabljanje opravljala pod mentorstvom doc. dr. Andraža Petrovčiča. V svoji doktorski diseraticiji se bo ukvarjala s poznavanjem in uporabo podpornih tehnologij med starejšimi, kjer bo kot somentorica sodelovala doc. dr. Urška Tuškej Lovšin.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 08. november 2019 | v kategoriji: Obvestila