Skoči do osrednje vsebine

Člani Centra za družboslovno informatiko objavili članek v reviji Telematics and Informatics


Jošt Bartol, dr. Vasja Vehovar in dr. Andraž Petrovčič, člani Centra za družboslovno informatiko, so v eni najprestižnejših revij s področja družboslovne informatike, Telematics and Informatics, objavili izvirni znanstveni članek »Systematic review of survey scales measuring information privacy concerns on social network sites«.

Avtorji so izvedli obsežen sistematičen pregled literature, v katerem so analizirali anketne merske lestvice za merjenje pojma skrbi za informacijsko zasebnost na družbenih omrežjih. Iz pregleda več kot 4.500 člankov so prepoznali 120 prispevkov, ki so bili primerni za nadaljnjo analizo. Podroben pregled je pokazal, da je bilo v literaturi uporabljenih 53 različnih lestvic za merjenje skrbi za informacijsko zasebnost. Med njimi jih je bilo le 12 več-dimenzionalnih in te so skupaj vsebovale 20 različnih dimenzij. Kljub velikemu številu lestvic pa jih je večina merila skrbi v odnosu do podjetji in organizacij, le nekaj pa v odnosu do drugih uporabnikov. Rezultati so pokazali še, da se pri uporabi anketnih lestvic premalo pozornosti posveča (oceni) kakovosti merjenja. Članek ponudi tudi praktična priporočila za raziskovalce, saj jim daje osnovo za izbor najbolj primernih lestvic, tako z ozirom na cilje študije kot tudi z vidika kakovosti lestvic.

Študija je bila izvedena v okviru doktorskega usposabljanja Jošta Bartola, ki je vključen v program »Mladi raziskovalci« in financiran s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, in sofinancirana s strani raziskovalnih projektov J5-2558 (Posledice posredne uporabe interneta za internetne veščine starejših) in J5-3100 (Ovrednotenje verjetnostnih in neverjetnostnih spletnih panelov) ter raziskovalnega programa P5-0399 (Raziskovalni program Internetno raziskovanje).

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 10. oktober 2023 | v kategoriji: Obvestila, Publikacije