Skoči do osrednje vsebine

Člani Centra za družboslovno informatiko objavili članek v reviji Electronic Commerce Research and Applications


Jošt Bartol, dr. Vasja Vehovar in dr. Andraž Petrovčič, člani Centra za družboslovno informatiko, so v sodelovanju s prof. dr. Michaelom Bosnjakom (Univerza v Trieru, Nemčija) v reviji Electronic Commerce Research and Applications objavili izvirni znanstveni članek »Privacy concerns and self-efficacy in e-commerce: Testing an extended APCO model in a prototypical EU country«.

Spletno nakupovanje je široko razširjena praksa, vendar določen del uporabnikov interneta v Sloveniji ne nakupuje prek spleta. Pretekle raziskave so poleg sociodemografskih in osebnostnih (npr. introvertiranost) značilnosti uporabnikov kot pomembne dejavnike spletnega nakupovanja prepoznale tudi (nizke) internetne veščine in pomisleke o zasebnosti. Kljub tem spoznanjem pa je v literaturi do danes umanjkala celovita obravnava teh dejavnikov.

Avtorji so to vrzel naslovili z nadgradnjo obstoječega konceptualnega modela o zasebnosti na internetu. Pomisleke o zasebnosti in zaznano samoučinkovitost pri opravljanju spletnih nakupov so postavili kot posredna dejavnika med posameznikovimi sociodemografskimi in osebnostnimi značilnostmi na eni strani in uporabo interneta za nakupovanje na drugi strani. Empirična analiza modela (n = 3.736) je pokazala, da je samoučinkovitost pomemben dejavnik in da njeno povečanje vodi k manj pomislekom o zasebnosti in večji verjetnosti nakupovanja prek spleta. Rezultati so tudi pokazali, da imajo posamezniki z različnimi osebnostmi drugačne strategije za spopadanje s pomisleki o zasebnosti. Prispevek tako prinaša pomemben teoretski in empirični uvid v procese odločanja uporabnikov interneta glede spletnega nakupovanja.

Študija je bila izvedena v okviru doktorskega usposabljanja Jošta Bartola, ki je vključen v program »Mladi raziskovalci« in financiran s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, in sofinancirana s strani raziskovalnih projektov J5-3100, J5-8233, J5-9334, NI-0004 in raziskovalnega programa P5-0399.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 18. julij 2023 | v kategoriji: Obvestila, Publikacije