Skoči do osrednje vsebine

Člani CDI objavili pregled razvoja družboslovne informatike v reviji The Information Society


Dr. Vasja Vehovar, dr. Zdenek Smutny in Jošt Bartol so v reviji The Information Society objavili znanstveni članek z naslovom »Evolution of social informatics: Publications, research, and educational activities«.

Avtorji v članku predstavijo obširen pregled znanstvenih aktivnosti povezanih z (angleškim) pojmom družboslovne informatike (tj. social informatics). Pregledali so znanstveno literaturo, raziskovalne centre, izobraževalne ustanove, revije, bloge in prispevke z Mednarodne konference o družboslovni informatiki (International Conference on Social Informatics). Rezultati so pokazali, da je družboslovna informatika globalno raziskovalno polje, ki je doseglo vrh med leti 2005 in 2014. Ugotovljeno je bilo tudi, da se pojem družboslovne informatike vse pogosteje uporablja za oznako kakršnihkoli raziskovalnih aktivnosti na preseku družbe in informacijskih tehnologij. Avtorji članek zaključijo z razpravo o pomenu izsledkov za raziskovalno polje.

Študija sta finančno podprli Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenija (J5-3100, NI-0004, P5-0399) in Fakulteta za informatiko in statistiko Praške univerze za ekonomijo (IP400040). Študija je bila izvedena tudi v okviru doktorskega usposabljanja Jošta Bartola, ki je vključen v program »Mladi raziskovalci« in financiran s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 02. avgust 2022 | v kategoriji: Publikacije