Skoči do osrednje vsebine

Končuje se projekt Behave


S koncem septembra se bo zaključil projekt Behave – “SEE Beyond Hate: Learning and Acting to Counter Hate Speech Online in South East Europe”, v katerem so sodelovali partnerji Fakulteta za družbene vede, Mirovni inštitut in Zavod Danes je nov dan.

Slovenija, Hrvaška in Srbija, države nekdanje Jugoslavije, ki se nahajajo na balkanski migracijski poti, se v zadnjih letih soočajo z naraščanjem pojava sovražnega govora na spletu, ki izkorišča napetosti in negativni odnos do manjšinskih skupin. Širjenje sovraštva po spletu med mladimi in njihova radikalizacija je pereče vprašanje, ki ga zaradi vseprisotnejših ekranov v življenjih ljudi potencirajo tudi aktualne zdravstvene razmere po svetu.

Osnovni cilj projekta je bil osvetliti dobre prakse za boj proti sovražnemu govoru na spletu s področja Evropske unije in regije, in znanja, povezana z njimi, deliti med sodelujoče organizacije in v javnosti. Poleg podpiranja vzajemnega učenja so udeleženci projekta opravili analizo sovražnega govora na spletu in odzivanje na prevladujoče sovražne narative v novih medijskih formatih. Povzetek raziskave v poročilu Sovražni narativi v spletnih medijih in spletni komunikaciji v Sloveniji (avtorja Ajda Šulc in Iztok Šori) je dostopen na tej povezavi.

Eden od ciljev je bil tudi dvigniti kompetence srednješolskih učiteljev za delo z učenci pri obravnavi sovražnih narativov na spletu.

Projekt je v vseh treh sodelujočih državah vključeval kampanjo (Od)govor za ozaveščanje uporabnikov spleta in družbenih omrežij. Vsebine, ki so nastale v okviru projekta, so dostopne na družbenih omrežjih projekta:


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 24. avgust 2021 | v kategoriji: Obvestila