Knjiga dr. Sakarija Taipaleja: "Intergenerational Connections in Digital Families"


V aprilu 2019 je pri založbi Springer izšla monografija dr. Sakarija Taipaleja, člana Centra za družboslovno informatiko, z naslovom Intergenerational Connections in Digital Families. Knjiga ponazarja, kako v treh evropskih državah vsakdanje družinsko življenje postaja digitalizirano. Predstavljeni so medsebojni odnosi med različnimi generacijami z vidika uporabe tehnologije na Finskem, v Italiji in v Sloveniji. Podatki za Slovenijo so bili zbrani s pomočjo študentov Fakultete za družbene vede in izr. prof. dr. Vesne Dolničar.

Dr. Taipale navaja, da »na Finskem vsakodnevna družinska komunikacija večinoma temelji na kratkih tekstovnih sporočilih in telefonskih klicih, ki ohranjajo občutek enotnosti, kadar so osebna srečanja omejena«. Dodaja še, da »da se je sporočanje v zadnjih letih v Italiji in na Finskem razširilo na WhatsApp in Facebook, ki omogočata komunikacijo med več družinskimi člani istočasno«.

V Sloveniji so družinske skupnosti bolj kompaktne in so razdalje krajše kot na Finskem in v Italiji. Poleg tega navadno več generacij družine živi skupaj, na isti parceli ali v isti hiši.

Dr. Taipale dodaja, da »si v Sloveniji družinski člani pogosteje pomagajo med sabo pri uporabi naprav in aplikacij, kakor tudi pri nakupu tehnologije, saj živijo bliže drug drugemu«. Hkrati poudarja, da » je v Sloveniji potreba po digitalni komunikaciji znotraj družine okrnjena, saj je lahko opravljena osebno«.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 06. maj 2019 | v kategoriji: Publikacije