Skoči do osrednje vsebine

Obvestila

Prikaži obvestila za kategorijo:

Prikaži vse:
Obvestila
Povezave
Publikacije
Sodelovanje

Za obdobje:

Varno na internetu med epidemijo koronavirusa

Slovenija se je znašla v primežu epidemije koronavirusa. Vrtci, šole in fakultete so zaprti, otroci in najstniki so ostali doma. Aplikacije za sporočanje in družabna omrežja omogočajo alternativo druženju v živo. Uporabo spletnih komunikacijskih orodij so v minulih dnevih priporočili tudi nekateri politiki. Do neke mere lahko družabna omrežja nadomestijo druženje, vendar pa je treba biti pri tem pozoren na nekatera tveganja in pasti, opozarjajo na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede.

23. marec 2020 | Obvestila

Tretje bilateralno srečanje z izraelskimi partnerji na temo digitalne transformacije kvantitativnega zbiranja podatkov

Tretje bilateralno srečanje je potekalo 18. in 19. marca 2020, udeležili pa so se ga člani Centra za družboslovno informatiko (CDI) in The Samuel Neaman Institute for National Policy Research (SNI), Technion-Israel Institute of Technology, Izrael. Sestanek je bil organiziran kot spletna videokonferenca zaradi omejitev potovanj v sklopu ukrepov zoper pandemijo Covid-19.

20. marec 2020 | Obvestila

Zaključek spletne ankete v Sloveniji in Izraelu na področju digitalne transformacije kvantitativnega zbiranja podatkov

Center za družboslovno informatiko (CDI) in The Samuel Neaman Institute for National Policy Research (SNI), Technion-Israel Institute of Technology, Izrael sta pripravila obsežno 20-minutno spletno anketo na temo uporabe interneta, spletnega nakupovanja in zasebnosti. Zbiranje podatkov je bilo zaključeno februarja 2020, skupno pa je bilo zbranih več kot 5000 odgovorov. Anketa je bila izvedena v slovenskem, hebrejskem in arabskem jeziku s pomočjo slovenskega spletnega panela Valicon in izraelskega iPanela.

17. marec 2020 | Obvestila

Srečanje partnerjev projekta Cybersafe v Tartuju v Estoniji

V začetku meseca marca 2020 je v Tartuju v Estoniji, potekalo srečanje partnerjev projekta Cybersafe. V okviru projekta bodo partnerji implementirali izobraževalno spletno orodje za šole, namenjeno preprečevanju spletnega nasilja nad dekleti.

11. marec 2020 | Obvestila

V okviru projekta Cybersafe objavljeno poročilo o spletnem nasilju nad ženskami in dekleti ter teoretski okvir projekta CYBERSAFE

V okviru projekta Cybersafe (Changing Attitudes among teenagers on Cyber Violence against Women and Girls), ki ga sofinancira Evropska komisija v sklopu programa Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020), je bilo objavljeno poročilo, katerega avtorica je dr. Barbara Brečko, članica Centra za družboslovno informatiko.

11. marec 2020 | Obvestila

Delavnica priznane mednarodne strokovnjakinje za kvalitativno metodologijo

Med 2. in 5. marcem je na Centru za družboslovno informatiko Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani potekala štiridnevna delavnica uporabe kvalitativne metodologije na področju tematske analize, s posebnim poudarkom na raziskovanju področja raziskovanja sprejemanja novih tehnologij med starejšimi osebami. Izvedla jo je mednarodno priznana strokovnjakinja za področje kvalitativnih študij in tematsko analizo dr. Lea Sgier.

06. marec 2020 | Obvestila

Pričetek projekta (Od)govor – Presegati sovraštvo v Jugovzhodni Evropi: Učenje in delovanje proti sovražnemu govoru na spletu

V januarju 2020 smo na Centru za družboslovno informatiko (CDI) pričeli z izvajanjem BEHAVE projekta (SEE Beyond Hate: Learning and Acting to Counter Hate Speech Online in South East Europe). Koordinator projekta, v katerem sodelujejo partnerji iz treh držav (Slovenija, Hrvaška, Srbija), je Mirovni inštitut. Projekt sofinancira Evropska Unija preko Justice Programa (Rights, Equality and Citizenship Programme (REC)).

28. februar 2020 | Obvestila

Safe.si opozarja na pretirano uporabo mobilnih telefonov s strani staršev

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede, Center za družboslovno informatiko, točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje kot del projekta Center za varnejši internet, ugotavlja, da številne starše skrbi, da njihovi otroci ne bi predolgo uporabljali mobilnih telefonov, tablic in računalnikov, pri tem pa pozabljajo, da tudi sami prepogosto uporabljajo digitalne naprave.

24. februar 2020 | Obvestila

Izobraževalni seminar za vzgojitelje v vrtcih ob dnevu varne rabe interneta

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede, Center za družboslovno informatiko, točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje kot del projekta Center za varnejši internet je na dan varne rabe interneta 11. februarja 2020 na Fakulteti za družbene vede organizirala izobraževalni seminar o varni in odgovorni rabi interneta za vzgojitelje in druge zaposlene v vrtcih z naslovom »Na internetu že v vrtcu«.

14. februar 2020 | Obvestila

Zaključek projekta Odklikni! ter objava gradiv in priročnikov proti spletnemu nasilju nad ženskami in dekleti

Decembra 2019 se je zaključil projekt Odklikni!, ki smo ga izvajali Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter UL, Fakulteta za družbene vede, CDI s pridruženimi partnerji Policijo ter Ministrstvom za pravosodje.

12. februar 2020 | Obvestila