Skoči do osrednje vsebine

Obvestila

Prikaži obvestila za kategorijo:

Prikaži vse:
Obvestila
Povezave
Publikacije
Sodelovanje

Za obdobje:

Dobro počutje, zdravje in uporaba interneta

Danes (9. februar) je dan varne rabe interneta, ki ga praznujemo po vsem svetu. Na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si ob tem poudarjajo pomembnost skrbi za dobro počutje pri uporabi interneta. Tehnologija naj bi nam življenje izboljšala in olajšala, ne pa da nas moti in odvrača od njega, slabša naše zdravje in nas oddaljuje od odnosov z bližnjimi.

09. februar 2021 | Obvestila

Dr. Barbara Brečko je sodelovala v oddaji Studio ob 17.00

Dr. Barbara Brečko, članica Centra za družboslovno informatiko, je 19. 1. 2021 sodelovala v oddaji Studio ob 17.00. Poleg nje sta kot gosta v oddaji nastopila prof. dr. Blaž Zupan, (Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani) in publicist Lenart J. Kučić (spletni medij Pod črto).

22. januar 2021 | Obvestila

Izšel je priročnik Spletno nasilje in spletne zlorabe otrok in mladostnikov

Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki je del projekta Center za varnejši internet, je decembra 2020 izdala priročnik, namenjen socialnim delavcem na centrih za socialno delo, ki se srečujejo z mladoletnimi žrtvami spletnega nasilja in spletnih zlorab.

21. januar 2021 | Obvestila

Acta Informatica Pragensia vabi k oddaji prispevkov na temo družboslovne informatike

Znanstvena revija Acta Informatica Pragensia, ki je indeksirana tudi v Scopus, je objavila vabilo za posebno številko o širših vidikih družboslovne informatike in informacijske družbe (Perspectives of Social Informatics). Gostujoči uredniki tokratne številke so prof. dr. Vasja Vehovar, član Centra za družboslovno informatiko, dr. Zdenek Smutny z University of Economics v Pragi (Češka) in prof. dr. Alice R. Robbin z Indiana University (Bloomington, ZDA).

16. december 2020 | Obvestila

Spletno oko opozarja na spremenjeno evropsko ureditev, ki bi lahko opustila zaščito zlorabljenih otrok

Pri Spletnem očesu, točki za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu, opozarjajo na spremenjeno evropsko ureditev pri preprečevanju posnetkov spolnih zlorab otrok, ki bi lahko privedla do neoviranega deljenja posnetkov zlorab. Zaradi napovedanih spremembe bi »lahko na tem področju ostali brez zaščitnih ukrepov proti nagovarjanju otrok prek spleta za spolne namene (t. i. groomingu)«.

09. december 2020 | Obvestila

Safe.si v 24.ur Inšpektor o problematiki pretirane izpostavljenosti zaslonom

V soboto 28. novembra je POP TV rubriko 24ur inšpektor, ki je sestavni del osrednje informativne oddaje 24ur, posvetil problematiki pretirane izpostavljenosti otrok in mladih napravam z zasloni in jo naslovil »Otroci in mladostniki pred ekrani«. V oddaji je sodeloval tudi Marko Puschner, sodelavec Točke osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru projekta Center za varnejši internet.

01. december 2020 | Obvestila

Intervju z Uršo Valentič v reviji Ona

V zadnji novembrski številki revije Ona je objavljen intervju s sodelavko Centra za družboslovno informatiko, Uršo Valentič, koordinatorko Spletnega očesa, točke za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu.

30. november 2020 | Obvestila

Spletno nasilje nad ženskami in dekleti narašča – še posebej v času pandemije Covid-19

Zaradi omejevalnih ukrepov povezanih s pandemijo Covid-19 se povečuje nasilje nad ženskami in dekleti. Skupine za pravice žensk in pomoč žrtvam poročajo o naraščanju nasilja v družini in dramatičnih učinkih na spolne in reproduktivne pravice žensk in deklet. Kljub temu pa se še vedno premalo poroča o vplivu pandemije Covid-19 na spletno nasilje nad ženskami in dekleti.

17. november 2020 | Obvestila

Predstavitev rezultatov projektov na 12. svetovni konferenci ISG 2020

Na Centru za družboslovno informatiko smo sodelovali na dvanajsti svetovni gerontehnološki konferenci. Predstavili smo tri prispevke, pri čemer smo izvedli dve predstavitvi, pri tretji pa smo sodelovali kot partner v projektu i-evAALution. Prispevki so obravnavali tri teme: psihosocialne učinke uporabe sistema telemonitoringa v telemedicinski obravnavi, psihološke učinke uporabe sistema teleoskrbe v neformalni oskrbi, predstavitev metodološke zasnove projekta i-evAALution ter rezultatov pred-testov.

16. november 2020 | Obvestila

Safe.si priporočila za poučevanje na daljavo za starše in šole

Zaradi epidemije COVID-19 šolanje poteka na daljavo. Pri tem se tako starši kot učitelji, predvsem pa učenci in dijaki, srečujejo z različnimi izzivi. Na osnovi izkušenj iz spomladanskega obdobja so na Safe.si pripravili priporočila za poučevanje na daljavo za starše, učitelje in šole.

13. november 2020 | Obvestila